Oude doos: Discotheek Bermuda door brand verwoest (Video)

Deel dit artikel
Archief Niels de Kant & Marc Dol 112Gr. & M. Huising
Ter Apel - Zondagochtend rond 5.45 uur werd het korps van Ter Apel opgeroepen voor een brand in discotheek Bermuda. Dat was zeven jaar geleden(2 juni 2013) de melding.

Bij de oude doos blikken we terug op items uit het verleden.

 

 

De melding was in 2013 als volgt:

 

Het personeel had gezien dat er rook onder het dak vandaan kwam en ook een voorbijganger had 112 gebeld met dezelfde mededeling. Op dat moment was de discotheek al drie kwartier gesloten en waren er geen bezoekers meer binnen. 

 

Vanwege de aard van het pand, een groot gebouw met meerdere bouwlagen,  werd er vrij snel opgeschaald naar middelbrand. De ploeg van Ter Apel, die als eerste ter plaatse kwam, heeft een korte binnenverkenning gedaan en constateerde dat de gehele bovenverdieping vol dichte rook stond en het niet verantwoord was om de binnenaanval door te zetten. Ze besloot zich terug te trekken en in overleg met de officier van dienst zich voor te bereiden op een defensieve buitenaanval. 

 

Omdat hiervoor een tweede hoogwerker nodig was werd er verder opgeschaald naar grote brand. Daarop kwam de Drentse collega's met ladderwagen en een tankautospuit uit Emmen en een tankautospuit uit 2e Exloermond. De beide TAS-en hebben gezorgd dat de hoogwerker en de ladderauto gevoed werden met water uit het nabijgelegen kanaal. 

 

De vuurhaard bevond zich onder het stalen dak van het pand waardoor het in het begin lastig was om van buitenaf het vuur te bereiken met water. Het vuur was als het ware opgesloten waardoor het een tijdlang flink kon smeulen en roken, zonder dat de brandweer kon blussen. Het wachten was op een doorslag door het dak. Dat heeft even geduurd: even na 9.00 uur was het zover dat er ruimte kwam in de nok waarna met een aantal stralen vanuit de ladderwagen en de hoogwerker  en een aantal straatwaterkanonnen de daadwerkelijke bluswerkzaamheden konden starten. Rond 10.30 uur was de brand onder controle en werd het sein Brand Meester gegeven. Rond 13.00 hebben de eenheden ingepakt en zijn ze teruggekeerd naar de kazernes. 

 

In het begin van de brand kwam er veel rook vrij die over een aantal huizen en achterliggende akkers uitwaaide in de richting van Drenthe. Op verzoek van de brandweer heeft de politie deze drie woningen ontruimd, de bewoners werden in de buurt opgevangen. 

 

Er is bij deze brand niemand gewond geraakt en de technische recherche gaat onderzoeken hoe de brand is ontstaan. Het pand kan als verloren worden beschouwd.

 

 (brandweerGroningen.nl/ tekst) archief

 

 

 

Hart van Ned.

 

Foto's

Deel dit artikel