Politie Groningen schakelt wijk- en buurtverenigingen in voor verkeersveiligheid

Deel dit artikel
Politie.nl
Groningen - Regiopolitie Groningen vraagt uw aandacht voor het volgende: onlangs is in uw buurt een hardrijder gesignaleerd. Deze man/vrouw, met blond/donker haar en blauwe/bruine ogen kan uw buurman/-vrouw zijn. Wees alert en help de politie met het verbeteren.

Regiopolitie Groningen roept buurtbewoners in de provincie Groningen op om zelf na te denken over de aanpak van te hard rijden in hun buurt. Wijk- en buurtverenigingen kunnen vanaf woensdag 6 juni tot vrijdag 13 juli 2012 een idee insturen voor het onder de aandacht brengen van hardrijden en verkeersveiligheid in hun buurt. De vijf beste ideeën verdienen voor hun wijk een remdemonstratie van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie en een laserguncontrole door Veilig Verkeer Nederland. Twee acties waarmee de verenigingen meteen aandacht vragen voor de veiligheid in hun buurt. De remdemonstratie is een spectaculaire proef die de toeschouwers de ogen opent over de remweg van een auto bij 30 en 50 km/uur. Met de snelheidsmeting in de eigen buurt kunnen buurtbewoners met eigen ogen zien hoe hard er wordt gereden in een buurt en kunnen ze buurtgenoten daarop aanspreken. Meer informatie over de actie is te vinden opwww.politie.nl/Groningen/Verkeer/.

 

 

Eigen verantwoordelijkheid

 

Met de actie wijst de politie buurtbewoners op hun eigen verantwoordelijkheid voor een veilige leefomgeving. Het is de bedoeling dat de verenigingen zélf een ludieke actie organiseren rond het thema ‘snelheid binnen de bebouwde kom’ waarbij ze zoveel mogelijk hun buurtgenoten aanspreken. Inzendingen die vragen om maatregelen op het gebied van weginrichting of handhaving worden niet beloond.

 

‘Te hard rijden binnen de bebouwde kom, daar zijn geen excuses voor’

 

De actie van Regiopolitie Groningen sluit aan de op de landelijke campagne ‘Te hard rijden binnen de bebouwde kom, daar zijn geen excuses voor’. Binnen de bebouwde kom komen automobilisten en kwetsbare verkeersdeelnemers elkaar het meest tegen en zijn de gevaren het grootst. Te hard rijden binnen de bebouwde kom gebeurt heel vaak door de bewoners van de buurt zelf. Soms onbewust, soms bewust. Vaak is haast of stress dan de oorzaak. Zo’n overtreding lijkt onschuldig, maar kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Bij ongeveer één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid een doorslaggevende rol. Een aanrijding met 30 km per uur is voor een voetganger vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping van een flat. Zo’n aanrijding kost één op de tien voetgangers het leven. In 2010 vielen op de Nederlandse wegen met een maximumsnelheid van 50 km/u of minder binnen de bebouwde kom 182 doden.

Foto's

Deel dit artikel