Verdachten aangehouden voor tientallen inbraken en diefstallen

Deel dit artikel
Politie.nl
Pekela - De politie heeft de afgelopen weken zeven personen aangehouden op verdenking van woninginbraken en heling.

De incidenten vonden plaats in december en januari in het oosten van de provincie Groningen. De verdachten, in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar, zijn allen afkomstig uit de gemeente Pekela. Vooralsnog gaat de politie uit van 33 inbraken en diefstallen.

 

Auto’s buitgemaakt

 

De aangehouden personen waren in diverse plaatsen actief. Zo werd ondermeer ingebroken in Oude en Nieuwe Pekela, Hoogezand, Meeden en Muntendam. In Groningen en Stadskanaal werd brandstof gestolen. Opvallende insluipingen vonden plaats in een kerkgebouw in Oude Pekela en in sportcomplex in Nieuwe Pekela. Uit beide gebouwen werden autosleutels gestolen, waarna ook de auto’s verdwenen. Beide voertuigen werden korte tijd later teruggevonden.

 

 

Heterdaad

 

De politie hield eind januari een 19-jarige man uit Oude Pekela op heterdaad aan. De man was op dat moment bezig in te breken in een woning in Meeden. Dankzij verklaringen van ondermeer getuigen en de kennis van buurtagenten, kreeg de politie meer verdachten in beeld. Uiteindelijk resulteerde dat in de aanhouding van vijf verdachten voor inbraken en diefstallen en twee aanhoudingen voor heling. Van dit zevental zitten nog twee personen in de cel.

 

 

Geen aangifte

 

Gedurende het onderzoek stuitte de politie op 25 strafbare incidenten. Uit verklaringen is echter gebleken dat de verdachten voor 33 incidenten verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Opvallend is dat in enkele gevallen geen melding of aangifte is gedaan van diefstal. De politie roept mensen op altijd aangifte te doen. Dit onderzoek is nog niet afgerond. Uit vervolggesprekken moet blijken of er nog meer feiten boven tafel komen en of meer personen verantwoordelijk zijn.

 

 

Samenstelling en motief

 

Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten bekenden van elkaar zijn en vaker met de politie in aanraking zijn geweest. De verdachten gingen in wisselende samenstellingen op pad. Een van de verdachten was bij bijna alle incidenten aanwezig. Het is niet bekend welk motief de verdachten hadden. Wel is bekend dat de verdachten drank en drugs gebruiken.

 

 

Waarschuwing

 

Hoewel de inbraken en diefstallen in de winterperiode plaatsvonden, waarschuwt de politie inwoners van de provincie voor inbraken en insluipingen in de komende periode. Nu de lente en zomer in aantocht is merkt de politie dat bewoners regelmatig buiten zijn. Daarbij blijven deuren en ramen open waar geen toezicht op is vanuit de tuin. Aangezien dieven soms minder dag 10 seconden nodig hebben om waardevolle spullen mee te nemen, adviseert de politie altijd om waardevolle spullen uit het zicht te plaatsen en ramen en deuren af te sluiten als er geen toezicht is.

Foto's

Deel dit artikel