Veel overlast op Groningse wegen door het winterse weer

Deel dit artikel
Appingedam / Delfzijl - De sneeuwstorm die afgelopen nacht over Noord-Nederland trok, heef op diverse plekken in de provincie voor problemen gezorgd. Ondanks de enorme inzet van Rijkswaterstaat en gemeenten met strooi- en schuifploegen, was het onmogelijk de wegen sneeuwvrij te houden.

Door de harde wind vloog de sneeuw horizontaal de weg over. Hierdoor werden wegen spekglad en was het zicht vaak minder dan tweehonderd meter. Op sommige plekken ontstonden sneeuwduinen, wat zeer gevaarlijk kan zijn voor het wegverkeer. De sneeuwduinen waren op sommige plaatsen wel een meter hoog en tientallen meters breed. Veel wegen waren dan ook zeer slecht tot niet begaanbaar.

Auto`s gleden massaal van de weg, of kwamen vast te zitten in een bult met sneeuw. De bergingsbedrijven hadden hun handen vol aan het vlottrekken van gestrande auto`s en het afslepen van verongelukte auto`s. 

De situatie op de N33 was zeer slecht te noemen. Bij Siddeburen belandde een auto door de gladheid in de sneeuw. De brandweer en twee bergingswagens moesten eraan te pas komen om deze wagen weer te bevrijden. Een paar kilometer verderop richting Appingedam, gleed een auto de berm in, welke de sloot ter nauwernood miste. Op diezelfde N33 ook vlakbij Appingedam, liep een auto schade op nadat deze begon te glijden en met een klap tot stilstand kwam. Ook bij Godlinze belande een auto naast de N33 in een sloot. De bestuurder van deze auto bleef ongedeerd en zijn voertuig had wonderlijk genoeg vrijwel geen schade. De chauffeur kon, nadat zijn wagen weer op vier wielen was gezet, zijn weg vervolgen.

In Delfzijl-Noord kwamen meerdere auto's vastzitten in deze sneeuwbulten. Ook een politiewagen bleef steken en kon geen kant meer op. Medewerkers van de gemeente hebben met behulp van hun sneeuwschuiver de politieauto los getrokken. In Appingedam strandde een auto midden op een spoorwegovergang, nadat zich hier een grote sneeuwduin had gevormd. Het treinverkeer dat toen nog reed, werd hiermee definitief stilgelegd.

Publicatie: RTV Noord.

Deel dit artikel