Laatste oefening seizoen 2009: ‘Oefening Oliebol’

Deel dit artikel
Rijssen - Maandagavond werd de laatste oefening van het jaar 2009 gehouden voor de Rijssense brandweer. De oefening, bekend onder de naam 'Oefening Oliebol', ging rond acht uur van start. De eerste tankautospuit werd rond deze tijd gealarmeerd voor een ongeval aan de Noordermorssingel in Rijssen.

Tijdens het aanrijden kwam niet veel informatie naar voren over het hoe en wat. Alleen dat er een aanrijding had plaats gevonden met mogelijk slachtoffers. Ter plaatse bleken er meerdere slachtoffers te zijn. Bij de aanrijding waren vijf auto’s en één vrachtwagen betrokken. Een vrachtwagen van Ten Brinke Transport uit Rijssen had een auto geschept. Deze auto is vervolgens richting het water gezeild; in de auto bevond zich nog één slachtoffer. Doordat de vrachtwagen hard moest remmen, kon een achterop komende auto de vrachtwagen niet meer ontwijken. Deze auto kwam muurvast te zitten onder de vrachtwagen. Ook in deze auto zat één slachtoffer. Tot slot kon ook een laatste auto niet meer remmen en botste deze op zijn voorganger. Door de aanrijding vloog deze auto in brand.

Een oliebollenbakker die het ongeval hoorde gebeuren, ging direct kijken wat er aan de hand was. Door de emoties vergat hij het vet en brak er brand uit in het desbetreffende pand. In het pand zouden nog zo’n twee à drie collega’s zitten. Paniek alom voor de oliebollenbakker; zijn maten zaten vast.

De brandweer die reeds ter plaatse was, had de handen al vol aan de aanrijding. De bevelvoerder schaalde op, waarna ook een tweede TS, een HV en de OVD ter plaatse kwamen. Nadat alle slachtoffers waren bevrijdt en het vuur was geblust, bleek een slachtoffer zoek te zijn. De oefenleiding had een pop in het water gegooid, met de gedachte dat deze uit het voertuig was geslingerd en met de hoop dat deze bleef drijven. Dit laatste bleek niet het geval te zijn. Met de hoogwerker werd het water nog afgespeurd, maar helaas. Het slachtoffer werd niet gevonden. In een kantine in de buurt werd de oefening geëvalueerd. Na een aantal tips en aandachtpunten kwam de oliebollenbakker nog even langs; hij had nog een aantal oliebollen kunnen redden.

Deel dit artikel