K.N.R.M gedurende DelfSail

Deel dit artikel
Delfzijl - In het Eemsmond gebied liggen twee operationele reddingboten, de Duitse reddingboot Alfried Krupp, gestationeerd op Borkum en de Nederlandse reddingboot Jan en Titia Visser, gestationeerd in de Eemshaven.

De Nederlandse reddingboot Jan en Titia Visser maakt onderdeel uit van de nu alleen snelle reddingbotenvloot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Zie www.knrm.nl In 1824 is de Redding Maatschappij opgericht en sindsdien is zij een volledig zelfstandige organisatie, onafhankelijk van overheidssteun. Sinds 1984 is de Redding Maatschappij reddend actief van uit de Eemshaven en in 1990 werd reddingstation Eemshaven officieel een reddingstation van de Redding Maatschappij.

Jaarlijks worden door reddingstation Eemshaven, onder leiding van de Kustwacht, ca. 25 reddingacties uitgevoerd. De langdurige actie voor de “bruine vloot” tijdens de zware stormnacht op 1 november 2006 springt er van alle reddingacties uit. Die nacht zijn er door de reddingboten van Schiermonnikoog, Lauwersoog en Eemshaven 50 mensen gered uit een op zijn kop staande Waddenzee. Door al die jaren heen heeft de Redding Maatschappij nooit tevergeefs een beroep gedaan op de Nederlandse bevolking de Redding Maatschappij financieel te steunen.

Ook nu niet. Ondanks een economisch slechtere situatie, ook voor de KNRM blijft de Redding Maatschappij haar maatschappelijke doelstelling – het kosteloos verlenen van hulp en bijstand aan hen die in gevaar verkeren of in gevaar dreigen te komen – waar maken. Zo is recentelijk een nieuw reddingstation, Hansweert, onder voorzitterschap van oud-wethouder Huisman van Delfzijl ( is nu burgemeester van de gemeente Reimerswaal / Provincie Zeeland ) operationeel geworden op de Westerschelde. Om onze reddingacties in de toekomst te kunnen blijven volbrengen dient de Redding Maatschappij blijvend een beroep te doen op de Nederlanders tot ( financiële) ondersteuning. Daarom pakt de Redding Maatschappij tijdens DelfSail goed uit. Dit jaar heeft de Redding Maatschappij een mobiele winkel in gebruik genomen ter ondersteuning van de verkoop van haar nieuwe merken ResQ en Rescue Me. ResQ is een sportieve kledinglijn en Rescue Me is een in opbouw zijnd assortiment veiligheidsartikelen, zoals o.a. reddingvesten, blusdekens maar ook verrekijkers.

Via een aantal watersportwinkels worden deze artikelen inmiddels verkocht. Er is ook een online shop onder www.knrmwebwinkel.nl De mobiele winkel zal tijdens DelfSail de introductie en de verkoop ten behoeve van de Redding Maatschappij ondersteunen. Nagenoeg alle artikelen hebben een aantrekkelijk korting voor donateurs van de KNRM. Als u nog geen donateur ben en dit ter plekke wordt, kunt u al gelijk gebruik maken van deze speciale donacteursprijzen. Ter voorbereiding op de nieuwe collectie die in maart 2010 wordt geïntroduceerd hanteren wij tijdens DelfSail nog eens een extra korting. Verder zullen er onder KNRM vlag twee voormalige reddingboten deelnemen aan DelfSail, te weten de op Lauwersoog liggende “Gebroeders Luden” en de in IJmuiden liggende “Johanna Louisa”, inclusief de bekende springnetten.

 

Mocht u tijdens DelfSail donateur of beter gezegd redder aan de wal van de Redding Maatschappij worden dan zullen wij u tevens een vaartocht op èèn van deze reddingboten aanbieden. Verder zullen deze reddingboten op dinsdag 25 augustus ook worden ingezet voor de Stichting Opkikker. De Stichting Opkikker organiseert Opkikkerdagen voor gezinnen waarvan één van de kinderen langdurig ziek is. Op 25 augustus worden deze ernstig zieke kinderen, samen de overige gezinsleden, door de Stichting DelfSail in de gelegenheid gesteld om o.a. gebruik te maken van het prachtige schip: HMS Bounty. Dit schip zal samen met een flink aantal andere schepen, waaronder De voormalige reddingboten “Johanna Louisa” en de “Gebroeders Luden” ingezet worden om 50 gezinnen een onvergetelijke dag te bieden. Dit alles wordt gerealiseerd om te zorgen dat deze gezinnen even de slepende ziekte kunnen vergeten en zich een dag in een andere wereld wanen. Het KNRM reddingstation Eemshaven is ook een samenwerking aangegaan met de schrijvers van het boek Noordpolderzijl “Thuishaven voor vissers en robbenjagers”. Tijdens DelfSail kunt u dit boek ook bestellen in de verkoopwagen van de Redding Maatschappij. De operationele reddingboot “Jan een Titia Visser” zal niet worden ingezet voor andere doelen dan de beschikbaarheid van incidenten op het water. Daarnaast heeft het reddingstation Eemshaven gedurende de DelfSail periode de beschikking over een kleinere reddingboot de “Fint”.

Deel dit artikel