B & W Groningen nemen aanbevelingen commissie Bolle over

Deel dit artikel
Groningen - Brandweer Stad levert prima werk maar moet intern veranderen. Het college van B&W en de vakbonden lossen uiterlijk in september het vraagstuk van het Arbeidstijdenbesluit op.

Er wordt ruimte gemaakt voor een apart medezeggenschapsorgaan voor de brandweer.

De bestaande plannen voor verandering van de organisatiestructuur gaan van tafel en worden, op basis van een nieuwe analyse, vervangen door nieuwe. Het middenkader krijgt een speciaal trainingstraject. De directe leiding van brandweer Stad Groningen wordt in handen gelegd van een (interim-) manager om de veranderingen die nodig zijn beter te kunnen invoeren.

De huidige onder-commandant van brandweer Stad Groningen, H. Tuithof, heeft aangegeven bereid te zijn ruimte te maken voor die (interim)manager. Het college heeft veel waardering voor die opstelling, die in lijn ligt met zijn grote inzet voor de brandweer in de afgelopen negen hectische jaren. De bovenstaande aanbevelingen die de commissie Bolle deze week aan het college van B&W heeft uitgebracht over de situatie bij het brandweerkorps van de stad Groningen zijn door het college overgenomen. De medewerkers en de ondernemingsraad van de Hulpverleningsdienst Groningen, waarvan het korps onderdeel uitmaakt, zijn hierover vanochtend geïnformeerd. Arbeidstijdenbesluit In april van dit jaar heeft het college aan de commissie Bolle opdracht gegeven onderzoek te doen naar de interne gang van zaken bij Brandweer Stad Groningen.

Dit was naar aanleiding van een lang slepende discussie over de invoering van het nieuwe Arbeidstijdenbesluit (ATB) en de gevolgen daarvan voor ADV-uren en daarmee voor de roosters. Bij de afronding van die discussie kwamen signalen binnen over problemen wat betreft medezeggenschap, leiderschap, interne communicatie en het veranderen van de organisatiestructuur. Daarop heeft het college besloten de afronding van het ATB-dossier op te schorten en eerst nader onderzoek te laten doen naar deze andere knelpunten en hierover aanbevelingen te doen. De inzet is om op korte termijn het ATB- dossier af te ronden. Vakmanschap De commissie Bolle benadrukt in haar rapport dat het de brandweer in de stad Groningen niet ontbreekt aan inzet, vakmanschap en saamhorigheid. Er is dan ook geen enkele aanwijzing dat de brandweer niet alert of niet paraat zou zijn of niet toegerust voor haar taken wat betreft brandbestrijding en hulpverlening. Bron: Gemeente Groningen

Deel dit artikel