Uitslaande boerderijbrand te Nieuw Scheemda (Video)

Deel dit artikel
Nieuw Scheemda - Een grote, uitslaande brand heeft donderdagavond een karakteristieke boerderij aan de Rechtewalsterweg in Nieuw Scheemda volledig in de as gelegd.

De melding van de brand kwam om 19.15 uur binnen bij de alarmcentrale in Groningen. De bewoners hadden zelf 1-1-2 gebeld. Het zou gaan om een schoorsteenbrand. De man des huizes is naar de zolder gegaan om zelf een bluspoging te doen, maar dit bleek niet meer mogelijk. Op advies van de brandweercentralist hebben de bewoners hun woning tijdig kunnen verlaten. Ook kon het echtpaar hun huisdieren nog in veiligheid brengen.

 

Bij aankomst van de tankautospuit van korps Wagenborgen sloegen de vlammen al uit de kap van het woonhuis. De bevelvoerder besloot direct om op te schalen naar middelbrand. De brandweer van Siddeburen kwam met een blusvoertuig ter plaatse voor assistentie. Ook werd de hulp ingeroepen van de hoogwerker van brandweer Winschoten. Door de harde wind kon de brandweer echter niet meer voorkomen dat de hele boerderij ten prooi viel aan de vlammen. Binnen enkele minuten stond ook de grote schuur van de boerderij in brand. In de schuur stonden onder andere enkele auto´s een camper en een caravan. Ook die zijn in de vuurzee verloren gegaan.

 

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Doordat de boerderij afgelegen lag, heeft de rook weinig overlast gegeven in de omgeving.

Voor de bluswatervoorziening werd groot watertransport ingezet. Het water moest met behulp van de dompelpomp van brandweer Veendam over een afstand van 800 meter worden aangevoerd. Met meer dan tien stralen hogedruk werd de vlammenzee bestreden.

 

Rond 23.00 uur is begonnen met de nablussing. Een gevel van het woonhuis, die dreigde om te vallen, is met behulp van een kraan omver getrokken. De brandweer zal nog een groot deel van de nacht met de nabluswerkzaamheden bezig zijn.

 

Mediapublicatie:

Dagblad van het Noorden website.
Rtv Noord website.

Deel dit artikel