Grote oefening in Rijssen

Deel dit artikel
Rijssen - Maandagavond heeft rond de klok van half acht een ernstig ongeval plaatsgevonden aan de Morsweg in Rijssen ter hoogte van het Kraanbedrijf P&K.

Door de gladheid was een ongeval ontstaan waarbij 5 auto’s, 1 touringcar en een autoambulance betrokken waren. Dit betrof een oefening. Een aantal slachtoffers heeft het ongeval niet overleefd. Anderen waren gewond en/of zaten bekneld. Toen rond kwart voor acht de brandweer arriveerde was al snel duidelijk dat het niet om een doorsnee ongeval ging. Hierop is groot alarm gegeven, waarna de Officier van Dienst en meerdere voertuigen ter plaatse werden gevraagd.

De bevelvoerder van de eerste tankautospuit heeft zijn bemanning een verkenning uit laten voeren, waarna zij hun bevindingen aan hem moesten rapporteren. De autoambulance was het eerste voertuig van het ongeval. Achterop stond een aanhanger die was losgeraakt. De bestuurder van de achteropkomende auto is hierdoor gespietst. Deze auto stond ook in brand. Daarachter reedt een auto die door een uitwijkmanoeuvre op de kant terecht was gekomen. Het vierde voertuig was dusdanig beschadigd, dat de chauffeur hiervan bekneld zat. Hij moest uit zijn benarde positie worden bevrijdt. De touringcar heeft tijdens het ongeval vlam gevat. Hier zaten 7 personen in, inclusief de chauffeur. De auto achter de touringcar, de laatste, heeft een boom geraakt die op de auto was terecht gekomen.

Uit de verkenning bleek dat de eerste prioriteit uit ging naar de auto en de touringcar die in brand stonden. Hier zaten namelijk ook nog mensen in. Rond tien voor acht schaalde de ter plaatse gekomen Officier van Dienst op naar GRIP 1, wat staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Nadat de vuurhaarden waren gedoofd werden de slachtoffers uit hun benarde positie bevrijdt. Dit scenario betrof de oefening van vandaag voor brandweer Rijssen.

Deel dit artikel