Meerdere bestuurders op de bon tijdens rollerbank controles in Groningen (update)

Deel dit artikel
Joey Lameris - 112Groningen.nl
Groningen - De politie heeft vrijdagmiddag en avond op meerdere locaties in de stad Groningen een algemene scooter controle gehouden.

De controle vond vrijdagmiddag plaats op de Friessestraat tussen Paddepoel en Vinkhuizen, en vrijdagavond op de Hereweg in de stad. Bij de zogeheten 'Rollerbank' controles werden scooters en brommers door motorrijders van de verkeerspolitie van de weg gehaald en naar controle plaats begeleid. 
Op de controle plaats werd er als eerst gekeken of de bestuurder in het bezit is van een geldig rijbewijs. Als dit in orde was werd er gekeken naar de constructiesnelheid van de scooter of brommer. Door het voertuig op een 'rollerbank' te plaatsen en vervolgens gas te geven werd er gekeken wat de snelheid is van het voertuig. Ook werd er bij de controles gekeken of het voertuig nog wel in orde is. Hierbij keek men onder andere naar de spiegels, de verlichting, en natuurlijk ook de technische staat van het voertuig. 
Bij de rollerbank controles van vrijdagmiddag en avond werden meerdere bestuurders op de bon geslingerd voor verschillende feiten. Ook werden er meerdere 'WOK' statussen op voertuigen gezet. Dit houdt in dat een voertuig niet aan de juiste eisen voldoet en dat deze opnieuw moet worden gekeurd bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). 
Bij de controle op de Hereweg werd onder andere een scooterrijder staande gehouden waarbij de scooter was voorzien van een begrenzer. De begrenzer moest door de eigenaar ter plekke worden verwijderd en werd in beslag genomen. Ook waren er meerdere bestuurder die niet in het bezit waren van een geldig rijbewijs, tegen hen werd een proces verbaal opgemaakt. 
 
Elektrische deelscooters 
In Groningen zijn de groene deelscooters de laatste tijd een grote trend. Door de gehele stad staan de scooters verspreid voor gebruikers. Bij de scooter controles werd ook aandacht besteed aan de deelscooter. Bestuurders die op een deelscooter reden hoefden niet op de rollerbank, maar er werd vooral gekeken of men ook in het bezit was van een rijbewijs. Bij de controle op de Hereweg werd zeker één bestuurster betrapt zonder rijbewijs. Tegen haar werd ook een proces verbaal opgemaakt. 
Uitslagen controles
Bij de rollerbank controles in Groningen van vrijdagmiddag en avond werden door de politie 76 bestuurders gecontroleerd. Er werd door de politie 37 keer een proces verbaal opgemaakt. Waarvan onder andere 14x een *'WOK' melding* (Wachten Op Keuren), 5x rijden zonder geldig rijbewijs, 7x rijden met een mobiele telefoon in de hand, en diverse andere overtredingen. Ook werd er bij de controles meerdere keren een begrenzer in scooters aangetroffen. Dezen moesten ter plekke worden verwijderd en werden in beslag genomen. Een aantal bestuurders moesten lopend hun weg weer vervolgen omdat hun voertuig niet in orde was. 
Wat is een 'WOK' melding?
Een 'WOK' melding kan de politie op een scooter zetten als deze niet aan de gestelde eisen voldoet. 'WOK' staat voor Wachten Op Keuren. Als een bestuurder een 'WOK' melding heeft gekregen moet de bestuurder zijn of haar scooter laten herkeuren bij het RDW. De scooter moet dan volledig aan de gestelde eisen voldoen. Tot die tijd mag er niet met het voertuigen worden gereden op de openbare weg.

Foto's

Deel dit artikel