Herdenkingsprotest met duizenden schoenen op Grote Markt

Deel dit artikel
Sebastiaan Scheffer, Oogtv.nl, bron & foto`s Patrick Wind

Groningen- Op de Grote Markt vond zondagmiddag een herdenkingsprotest plaats waarbij meer dan 16.000 Palestijnse kinderen herdacht worden die door oorlogsgeweld en honger om het leven zijn gekomen. De herdenking is een initiatief van stichting Plant een Olijfboom.

Vergelijkbare herdenkingen werden eerder al in andere steden gehouden. “We doen dit nu voor de achtste keer”, laat de organisatie weten. “De meer dan 16.000 kinderen die om zijn gekomen herdenken we met bijna hetzelfde aantal paren kinderschoenen. Soms staat er een enkele schoen tussen de paren. Duizenden kinderen in de Gazastrook zijn vanwege het oorlogsgeweld ledematen kwijtgeraakt. Hier staan we bij stil door maar één schoen op de Grote Markt te zetten.”

Voorlezen van namen
Tijdens de herdenking lezen bekende en onbekende Nederlanders de namen voor van omgekomen Palestijnse kinderen. “We zijn om 12.00 uur begonnen met het noemen van de namen. Eén van de eerste mensen die de namen voorlas was Tweede Kamerlid Glimina Chakor (GroenLinks-PvdA). Later in de middag komen acteur Mads Wittermans, oud-ambassadeur Erik Ader en dierenactiviste Lenie ’t Hart namen voorlezen.” Meer hierover op Oogtv.nl.

Foto's

Deel dit artikel