Raadsfracties op de bres voor Glimmen rond overlast door vliegveld Eelde

Deel dit artikel
Oogtv.nl

Eelde- Vervuiling, geluidsoverlast en soms slaapgebrek kunnen de leefbaarheid en gezondheid van de inwoners van Glimmen aantasten, zeker als Defensie ook nog eens met straaljagers gaat vliegen vanaf Groningen Airport Eelde. Dat vinden zes fracties in de Groninger gemeenteraad. Zegt Oogtv.nl.

Daarom moet het college aan de bel trekken bij de luchthaven en de provincie, vinden de partijen. De Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, Stadspartij 100% voor Groningen, Student en Stad en Partij voor het Noorden hebben schriftelijke vragen gesteld, na gesprekken met Plaatselijk Belang Glimmen (PBG) over vermeende toenemende zorgen rond Groningen Airport Eelde.

“De vele cirkelende lesvliegtuigen, de plannen van Defensie en mogelijke nachtvluchten zorgen heel begrijpelijk voor veel onrust bij inwoners van Glimmen,” vertelt Wesley Pechler, raadslid voor de Partij voor de Dieren. “Daarom zijn we in gesprek gegaan met inwoners en Plaatselijk Belang Glimmen. Naast geluidsoverlast zijn er ook gezondheidsrisico’s voor mensen en dieren, en milieurisico’s voor natuurgebieden als de Drentse Aa en Appelbergen.”

De oplevende onrust komt, zo stelt Tim van de Vendel (GroenLinks), ook deels doordat inwoners van Glimmen niet meegenomen zijn in onderzoek naar draagvlak voor uitbreidingen van het vliegveld. Het college moet daarom aandringen bij de provincie op bodemonderzoek naar vervuiling en een gedegen draagvlakonderzoek, vinden de zes partijen.

De gemeente Groningen was lang aandeelhouder in de luchthaven, maar deed haar belang van een kwart vier jaar geleden van de hand. Daardoor kan de gemeente nu weinig anders dan een zienswijze indienen over de voorgenomen plannen voor de luchthaven. De fracties zijn daarnaast benieuwd of het college iets kan doen om de komst van de straaljagers met Defensie te bespreken. Mariska Sloot (Stadspartij 100% voor Groningen) besluit: “Ondanks dat de gemeente sinds 2020 geen aandeelhouder meer is van Groningen Airport Eelde en in die hoedanigheid niet mee kan praten, hopen we dat de gemeente bereid is om in gesprek te gaan met inwoners, Groningen Airport Eelde en de provincie.”

Foto's

Deel dit artikel