Problemen met communicatiesysteem bussen al langer bekend (Video)

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv.nl

Groningen – In de Groningse politiek wordt bezorgd gereageerd op het nieuws dat communicatiesystemen in de bussen van Qbuzz nog altijd niet altijd goed werken. De SP en de Partij voor het Noorden gaan het provinciebestuur om opheldering vragen.

“Dat er problemen zijn met dit systeem, dat was bij ons al bekend”, vertelt Statenlid Dries Zwart van de Partij voor het Noorden. “We hebben in het verleden hier al meldingen over ontvangen. Wat mij verbaast is dat de problemen er nog steeds zijn, dat het niet opgelost is, en dat het nu zover is gekomen dat er een brandbrief is gestuurd om tot een oplossing te komen.” Video hier.

Vakbond FNV: vrijwel alle chauffeurs ervaren problemen met het systeem
Vakbond FNV luidde vrijdag de noodklok. Volgens de organisatie lopen buschauffeurs en reizigers een veiligheidsrisico. De vakbond meldt dat het systeem vaak uitvalt en dat het opstarten van het systeem lang duurt. Dit heeft als gevolg dat de communicatie met de meldkamer tijdens gesprekken weg kan vallen, en als er onderweg iets gebeurt, kan de chauffeur het niet snel melden. De vakbond hield een enquête onder de 268 chauffeurs van Qbuzz, en maar drie procent van hen had nooit problemen met het systeem.

Dries Zwart (Partij voor het Noorden): “Een bus hoort bereikbaar te zijn”
Zwart: “Het aantal incidenten met agressie neemt toe. En dan kun je naar Ter Apel kijken, maar dit gebeurt ook op andere plekken in onze provincie. Beschonken passagiers die instappen, reizigers die herrie aan het schoppen zijn in de bus: wat mijn fractie betreft is er geen enkele discussie mogelijk. Een buschauffeur moet veilig zijn werk kunnen doen, en moet makkelijk en snel een melding kunnen doen. Niet via de eigen telefoon, maar via het systeem van de bus. Een bus hoort bereikbaar te zijn, waarbij als het nodig is heel snel hulp kan worden gevraagd.”

Bas de Boer (GroenLinks): “Bieden van een veilige werkomgeving is cruciaal”
Bas de Boer is Statenlid voor GroenLinks. “Buschauffeurs zijn helden. Ik reis regelmatig met de bus, en deze mannen en vrouwen zorgen ervoor dat je zo comfortabel mogelijk van A naar B wordt gebracht. De ontwikkeling die de vakbond aangeeft vinden wij zorgwekkend. De veiligheid moet bovenaan staan. Als een bus betrokken raakt bij een ongeluk, als er vervelende passagiers aan boord zijn, of er is pech, dan moet je altijd in staat zijn om contact te leggen met een meldkamer. In tijden waarin de agressie toeneemt, is het bieden van een veilige werkomgeving cruciaal.”

Meer op Oogtv.nl.

Foto's

Deel dit artikel

Video