Een eigen horecaonderneming beginnen? Hier moet je op letten

Deel dit artikel
Ingezonden item/ foto / via Hartvisie

Groningen – Het hebben van een eigen horecazaak is voor velen een droom. Maar tijdens het kopen van een eigen horecapand zijn er meerdere aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van de juiste locatie voor je horecaonderneming en het verkrijgen van de benodigde vergunningen.

In dit artikel vertellen we je meer over de aandachtspunten die jij in acht moet nemen wanneer je een eigen horecazaak begint. Daarnaast vertellen we je meer over hoe een professionele horeca-adviseur jou hierin kan ondersteunen.

Het vinden van de juist locatie voor jouw onderneming

Wanneer je gaat ondernemen in de horeca is het hebben van een goede locatie een van de belangrijkste sleutels naar succes. Maar wat is een geschikte locatie? Zo zijn de criteria anders wanneer je horeca wilt kopen in Groningen dan wanneer je een zaak wilt openen in Drenthe of Friesland. De locatie beïnvloedt niet alleen de sfeer van je zaak, maar heeft ook een directe invloed op het aantal potentiële klanten dat je kunt aantrekken.

Om je een overzichtelijk beeld te geven van waar je op moet letten tijdens het zoeken naar een geschikt horecapand hebben we hieronder een paar punten op een rij gezet.

Marktonderzoek en doelgroepanalyse

Voordat je op zoek gaat naar een horecapand, is een marktonderzoek essentieel. Zo leer je alle ins en outs van de lokale horecasector kennen, analyseer je concurrenten en identificeer je jouw doelgroep. Een professionele horeca-adviseur kan je helpen bij het uitvoeren van dit onderzoek en deze informatie gebruiken om jouw geschikte horecapand te vinden.

Bepaal je budget en financiering

Het bepalen van je budget is een kritieke stap. Naast de aankoopprijs van het pand moet je rekening houden met eventuele renovatiekosten, vergunningen en operationele uitgaven. Door een horeca-adviseur in de arm te nemen weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan hij je helpen bij het opstellen van een realistisch financieel plan en je adviseren over financieringsmogelijkheden.

Zoektocht naar het perfecte horecapand

Met een duidelijk beeld van je eisen en budget kun je op zoek gaan naar het perfecte horecapand. Of het nu gaat om een historisch gebouw in het stadscentrum of een modern pand aan de rand van de stad, een horeca adviseur kan je begeleiden bij het vinden van locaties die voldoen aan jouw criteria.

Onderhandelen over de aankoopprijs

Onderhandelen over de aankoopprijs van een horecapand vereist vaardigheid en ervaring. Met een horeca-adviseur als bemiddelaar kun je in veel gevallen de beste deal sluiten. Bovendien kunnen ze je adviseren over eventuele clausules in het koopcontract.

De rol van een professionele horeca-adviseur bij het openen van een nieuwe zaak

Naast dat een horeca-adviseur jou kan bijstaan tijdens het aankoopproces van jouw nieuwe horecazaak, kan hij je ook tijdens en na de opening van dienst zijn. Zo kan hij je onder andere helpen bij de onderstaande punten:

Businessplan en conceptontwikkeling

Allereerst kan een horeca-adviseur je helpen bij het opstellen van een gedetailleerd businessplan. Hierbij moet je niet enkel denken aan de financiële projecties, maar ook aan de ontwikkeling van je concept. Samen kunnen jullie een uniek concept creëren dat aantrekkelijk is voor de beoogde doelgroep.

Vergunningen en regulering

Het verkrijgen van de juiste vergunningen is een van de grootste uitdagingen bij het openen van een horecazaak. Een horeca-adviseur kent de regionale regelgeving en kan jou dus optimaal ondersteunen bij het verkrijgen van diverse vergunningen.

Inrichting en uitrusting

Van keukenapparatuur tot de interieurinrichting, een horeca-adviseur kan je helpen bij het maken van weloverwogen keuzes. Ze hebben vaak connecties met leveranciers en kunnen je assisteren bij het verkrijgen van hoogwaardige apparatuur binnen je budget.

Personeelswerving en training

Het juiste personeel is essentieel voor het succes van je horecazaak. Een horeca-adviseur kan je adviseren bij het werven van gekwalificeerd personeel en het opzetten van effectieve trainingsprogramma’s.

Kortom, het openen van een horecazaak is een ambitieuze onderneming die een zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Wanneer je net begint met ondernemen komen er veel dingen op je pad die je mogelijk nog niet eerder hebt meegemaakt. Horeca-adviseurs hebben dat soort situaties al vaker voorbij zien komen en weten daarom precies wat werkt en wat niet werkt op dat moment. Dit maakt het inschakelen van een dergelijke professional dan ook een waardevolle toevoeging wanneer jij gaat beginnen met ondernemen in de horeca.

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel