Vuurwerkangst bij huisdieren

Deel dit artikel
Bron: Instagram (politie_westerkwartier)

Regio – Is jouw hond of kat ook zo bang voor vuurwerk? Veel huisdieren hebben in de laatste maanden van het jaar last van vuurwerkangst. Je kunt deze vuurwerkangst bij je hond of bij je kat helaas niet voorkomen.

Wel heeft de politie een aantal tips die jou kunnen helpen deze angst bij je huisdier af te remmen. Tijdens de jaarwisseling zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw huisdier zich veilig en comfortabel voelt.

Tip 1: Houd je huisdieren binnen

Houd je huisdieren op oudejaarsavond binnen! Ze kunnen bang voor vuurwerk zijn en in paniek raken en vluchten, dus het is een goed idee ze veilig binnen te houden. Probeer het geluid van het vuurwerk te overstemmen met muziek of een ander achtergrondgeluid. Het doel is een soort ‘ruis’ te creëren.

Afleiden met een speeltje of iets lekkers helpt ook. Houd de gordijnen en rolluiken dicht, zodat ze niet schrikken van het licht. Verplaats konijnen en knaagdieren die in buitenhokken leven niet naar binnen, maar laat ze buiten zitten. Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is te groot. Sluit wel het hok goed af zodat er geen vuurwerk in kan vallen. Zorg hierbij voor genoeg ventilatie. Geef extra stro of nestmateriaal om zich in te nestelen. Zorg bij konijnen en knaagdieren die binnen zitten dat ze het vuurwerk niet kunnen zien.

Ook voor paarden is het verstandig ze de oudejaarsnacht binnen te houden, mits dit mogelijk is. Een stal is goed af te sluiten en je kunt eventueel het licht aan laten, zodat er geen flitsen zichtbaar zijn. Ook kan je hier rustige muziek opzetten. Is je paard niet gewend binnen te staan, laat je dier dan gewoon buiten. Zorg in dat geval wel dat de omheining overal goed stevig is.

Tip 2: Sluit de ramen en gordijnen

Sluit de hele oudejaarsdag alle ramen en rolluiken, zodat geluiden minder goed te horen zijn. Ook kan het helpen de gordijnen dicht te doen. Eventuele lichtflitsen worden zo ook tegengehouden. Deze kunnen ook een trigger zijn voor het opbouwen van de angst. Zo creëer je een veilige omgeving voor je dieren.

Foto's

Deel dit artikel