Extinction Rebellion blokkeerde het Hereplein en de Europaweg tijdelijk (2x Video)

Deel dit artikel
Patrick Wind 112Groningen & Michael Huising & redactie Martin Nuver & Jerred van den Bos

Groningen – Actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend het Hereplein deels geblokkeerd. Ook besmeurden en beplakten de demonstranten het gebouw van de ING-bank aan het plein, het doelwit van de actie.

Met een grote banner voorop stond een groep van zo’n tachtig demonstranten op het Hereplein, waarvan enkele gehuld in witte overalls. Terwijl de weg werd geblokkeerd, smeerden andere actievoerders de ramen in met een bruine substantie en werden er posters op de ramen geplakt met de tekst: ‘A warm Christmas for the whole planet’. Schrijft Oogtv.nl.

De actie van de demonstranten richt zich tegen ING, omdat de actiegroep vindt dat de bank moet stoppen met het financieren van de fossiele industrie. Extinction Rebellion noemt ING de ‘grootste fossiele geldschieter van Nederland’: “Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen heeft de ING ook in 2022 nog steeds bijna 5 miljard euro geïnvesteerd. Hiermee jaagt ING de klimaatcrisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor de veiligheid, het welzijn en de volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten.” Video

 

Update: Om 11:45 uur blokkeerden ze de Europaweg/ Griffeweg. Daarna  gingen ze richting het Damsterdiep. Video 2

Foto's

Deel dit artikel

Video