Cel voor man (21)voor veroorzaken zwaar ongeval bij scootermeeting in Groningen

Deel dit artikel
ADP, samenwerking

Groningen (ADP) – Een 21-jarige man uit Drachten is voor het veroorzaken van een zwaar verkeersongeval tijdens een scootermeeting op 12 juni 2022 aan de Aalborgweg in Groningen veroordeeld tot acht maanden cel. Drie maanden hiervan zijn voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder vijf maanden cel. Net als het OM vindt de rechter dat de Fries een rijontzegging van drie jaar opgelegd moet krijgen. 

De twintiger had geen rijbewijs, had geen geldig kentekenplaat op zijn voertuig en nam toch deel aan de wedstrijd. Hij veroorzaakte een frontale botsing, een 16-jarige jongen liep zwaar letsel op. Met een opgevoerde scooter haalde de twintiger medeweggebruikers links en rechts in. Hij haalde links in terwijl hij te weinig zicht had en klapte op de tiener. De rechter spreek van roekeloos rijgedrag.

Na het ongeval ging de twintiger ervandoor, zonder zijn gegevens achter te laten. Hij bekommerde zich niet om het slachtoffer en nam op geen enkele wijze zijn verantwoordelijkheid richting de gewonde tiener, zei de rechter. Hij probeerde de aansprakelijkheid en de schade te ontlopen. ‘Dit is ergerlijk en mag niet getolereerd worden’, zei de rechter.

De jongeman uit Drachten is vaker veroordeeld voor dergelijke gedragingen. De rechter heeft onvoldoende beeld van de persoon van de twintiger, de man verscheen niet op zijn afspraken met de reclassering. De rechter ziet, net als het OM, geen reden om jeugdstrafrecht toe te passen. De man moet het slachtoffer ruim 2000 euro aan schade betalen. En nog eens een boete van 500 euro voor het onverzekerd rijden.

Foto's

Deel dit artikel