Tot drie jaar cel voor schietpartij in de Bataviastraat in Groningen

Deel dit artikel
ADP, samenwerking

GRONINGEN (ADP) – ‘Het is niet aan de schutters te danken dat er geen gewonden zijn gevallen’, zei de rechter over het schietincident vorig jaar in september in de Bataviastraat. De 27-jarige schutter uit Arnhem kreeg hiervoor een celstraf van drie jaar opgelegd.

Een 25-jarige man uit Groningen schoot terug. Hij is veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De reden van dit wildwesttafereel in een drukke straat, voor een terras waar mensen zaten te eten of te drinken, is ver te zoeken. De mannen hielden tijdens de zitting hun kaken op elkaar.

Blikken over en weer
De Stadjer zat rond negen uur in de avond met anderen op het terras van een cafetaria aan de Floresstraat. De Arnhemmer passeerde dat terras en beide mannen keken elkaar aan. De 27-jarige stak de straat over, liep de Bataviastraat in en keerde zich om. Hij schoot acht keer op de Stadjer op het terras. Die loste op zijn beurt drie schoten.

Hij kende niemand in de Stad
De oudste schutter zei later bij de politie dat hij niets met dit incident te maken had. Hij was op bezoek bij zijn vader in Groningen en kende niemand in de Stad. Op basis van getuigenverklaringen en camerabeelden staat het voor de rechter vast dat de oudste verdachte als eerste schoot. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag.

Zeer gevaarlijk
De Groninger loste naar eigen zeggen ‘waarschuwingsschoten’. Dit is hem komen te staan op bedreiging. Beide mannen kregen de straf ook voor verboden wapenbezit. Het is zeer gevaarlijk om een wapen bij je te steken, zei de rechter. ‘Dat is hier ook wel gebleken en het is wonderwel goed afgelopen’.

Veel vrees
Velen waren getuige van dit incident in de Bataviastraat. ‘Bij de omstanders is bijzonder veel vrees aangericht’, zei de rechter. Dit neemt hij de beide mannen zeer kwalijk. De verdachten verschenen niet om hun vonnis aan te horen. Ook hun advocaten waren niet aanwezig. De Arnhemmer is eerder veroordeeld voor dergelijke feiten.

Hij liep nog in de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijk celstraf van één maand. Die mag hij nu ook uitzitten.

Foto's

Deel dit artikel