Man (25) die op groep Friezen schoot in Haddingestraat in hoger beroep (Video)

Deel dit artikel
ADP, samenwerking

Groningen – De 25-jarige Jarich M. die vorig jaar in juli in de Haddingestraat in Groningen de 50-jarige André Tromp uit Leeuwarden dood schoot, gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep. 

M. kreeg voor doodslag, poging tot doodslag op vijf andere personen van de groep Friezen en verboden wapenbezit veertien jaar cel opgelegd. Twee leden van de groep raakten gewond.  

Medeverantwoordelijk

Tegen M. was zestien jaar cel opgelegd. De rechter vond dat niet alleen M. verantwoordelijk was voor het conflict dat was ontstaan tussen hem en de groep. Ook de mannen uit Friesland kan een verwijt worden gemaakt, oordeelde de rechter. M. en de groep uit Friesland kwamen met elkaar in conflict bij café d’ Olle Grieze in het centrum van de Stad. De Friezen vierden een vrijgezellen-avond.  

Vijf schoten

M. vertrok op een fiets en kwam met een auto terug. Camera’s in de buurt legden de ruzie vast. Hierop is te zien dat de Stadjer de groep uitdaagt op straat. Al flessen gooiend en schreeuwend kwam de groep op M. af. Die vuurt vijf keer af op de Friezen. Tromp loopt voorop en wordt als eerste geraakt. Hij zakt neer op straat en overlijdt later in het ziekenhuis. 

Tijdens de zitting beriep M. zich aanhoudend op noodweer. Hij was diegene die werd opgejaagd zei zijn advocaat. M. raakte in paniek en schoot. De Stadjer is het daarom niet eens met de straf en legt de zaak voor aan het Gerechtshof.  

 

Video

Foto's

Deel dit artikel

Video