Waar en wanneer oefenen de vliegtuigen?

Deel dit artikel
Defensie.nl

Groningen – Vliegbasis Leeuwarden is van maandag 2 tot en met vrijdag 13 oktober 2023 gastheer van de internationale oefening Frisian Flag. 2 keer per dag tussen 8.00 en 16.00 uur vliegen steeds zo’n 40 vliegtuigen en helikopters een trainingsmissie. ’s Avonds en in het weekend wordt niet gevlogen. De week voor de oefening komen de deelnemers aan op de vliegbasis.

De grootte van het oefengebied is ongeveer 300×200 kilometer. Vanaf 9 oktober wordt er ook gevlogen in een stuk luchtruim boven Drenthe en Noord-Overijssel.

Hoe hoog wordt er gevlogen?

Het grootste deel van de vliegoefening speelt zich af boven een hoogte van 1,7 kilometer. Boven zee wordt er ook lager gevlogen, tot op zeeniveau. Boven land kunnen vliegtuigen ook lager vliegen, bijvoorbeeld bij landen of opstijgen of bij tactische naderingen. Dit gebeurt meestal door helikopters en transportvliegtuigen.

De vliegbasis ligt bij dit grote oefengebied. Vliegers verliezen hierdoor geen trainingstijd met het vliegen van en naar het trainingsgebied. Daarnaast heeft Vliegbasis Leeuwarden de kennis, ervaring en voorzieningen voor het organiseren van zo’n grote oefening. Dit maakt Vliegbasis Leeuwarden een uiterst geschikte locatie om een oefening als Frisian Flag te houden.

Voor de provincie Friesland betekent het verblijf van deelnemende landen een aantrekkelijke inkomstenbron. Daarnaast heeft gemeente Leeuwarden onderzocht dat de oefening op jaarbasis onder meer 11 tot 14 arbeidsplaatsen oplevert in de regio

Foto's

Deel dit artikel