FNV en CNV: Onderhandelingsresultaat nieuwe cao Ambulancezorg

Deel dit artikel
FNV, Persbericht

Groningen – Een flinke loonsverhoging van gemiddeld 15% over 24 maanden en concrete afspraken over de verbetering van de werk-privé balans zijn onderdeel van het onderhandelingsresultaat tussen vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn en werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) voor een nieuwe cao Ambulancezorg. 

De salarissen gaan, met terugwerkende kracht, per 1 februari met 5% omhoog. Op 1 december komt daar nog eens 5% bij, met een bodem van € 150 per maand en met een maximum van € 300 voor de hogere loonschalen. Een half jaar later, op 1 juni 2024, gaan de lonen opnieuw met 5% omhoog, met een bodem van € 150 per maand. De medewerkers in de hogere salarisschalen krijgen er dan 2% bij, plus € 180 per maand.

Concrete afspraken verbetering werk-privé balans
Voor de nieuwe cao is er lang onderhandeld over concrete rooster-afspraken voor een betere balans tussen werk en privé. Cor de Beurs, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Afspraken over een betere balans tussen werk en privé blijven in een cao vaak algemeen, omdat werkgevers behoefte hebben aan veel flexibiliteit in de bedrijfsvoering. Ik ben blij dat we in deze cao een aantal concrete afspraken hebben kunnen maken.’ Om excessen in het rooster te voorkomen mag bijvoorbeeld een saldo aan plus- of minuren tussen het ene maandrooster en het daaropvolgende maandrooster maar beperkt mag stijgen, respectievelijk dalen.

Hersteltijd
Marco Dons, onderhandelaar namens CNV Zorg & Welzijn: ‘Flinke salarisverhogingen zijn belangrijk, maar CNV streeft ook naar een modernisering van de cao’s door afspraken te maken over diensten en werktijden, zoals het uitgangspunt dat medewerkers en teams maximaal invloed en zeggenschap krijgen over hoe werktijden en roosters vorm te geven. En vaste medewerkers krijgen bij invulling van de roosters de eerste keuze boven ingehuurde flexkrachten. Zodat werknemers in de rijdende dienst en de meldkamers kunnen herstellen van hun drukke diensten met verantwoordelijk werk.’

Raadpleging achterban
Het onderhandelingsresultaat wordt de komende weken voorgelegd aan de achterban van de vakbonden. Zij kunnen tot 8 oktober hun stem uitbrengen. Zijn zij akkoord, dan is de nieuwe cao ambulancezorg definitief.

7.000 werknemers
De cao Ambulancezorg geldt voor meer dan 7.000 ambulancemedewerkers van de 25 Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) in Nederland. De nieuwe cao loopt tot en met 31 januari 2025.

Foto's

Deel dit artikel