Rechter is milder voor vervoerder van bijna 10 kilo MDMA

Deel dit artikel
ADP, samenwerking

GRONINGEN (ADP) – Een 33-jarige man uit Sappemeer is voor het vervoeren van bijna tien kilo MDMA veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een celstraf van dertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk.  

De auto waarin de Sappemeerder reed werd op 31 mei op de A28 bij Veeningen (Zuidwolde in Drenthe) door agenten aan de kant gezet. De politie had de man al op de korrel, vanwege een verdenking van een drugsdelict. Hij was eerder al in Eindhoven gespot en er was gezien dat anderen dozen in zijn auto laadden. Het kenteken daarvan stond vanaf dat moment in het politieregistratiesysteem.

De Sappemeerder deed eerst of zijn neus bloedde, maar gaf al snel toe dat hij wist dat hij MDMA vervoerde. De opwekkende stof komt voor in XTC-pillen. De rechter rekent de man aan dat hij daarmee de drugscriminaliteit in stand houdt. Drugs zijn verslavende middelen die ernstige gezondheidsschade aanricht bij de gebruikers. De handel in drugs trekt ook andere criminaliteit aan. Hiervoor had de man geen oog.

Hij was een gewaarschuwd mens, omdat hij eerder voor zoiets is veroordeeld. Aan de andere kant kampt de Sappemeerder met een jarenlange gokverslaving. Na zijn aanhouding heeft hij alles opgebiecht aan zijn familie. Hij toonde tijdens de rechtszitting oprechte spijt. Hij had hulpverlening in gang gezet en is gemotiveerd om aan zichzelf te werken. Dat moet een kans krijgen, vindt de rechter.

Ze hield meer rekening met deze positieve ontwikkeling dan het OM. En legde de man daarom een lagere straf op. De dertiger moet zich in de proeftijd van drie jaar wel houden aan de voorwaarden die hem zijn opgelegd.

 

Foto's

Deel dit artikel