Verdachten in Yorneo-zaak blijven vastzitten bepaalde de Rechtbank

Deel dit artikel
ADP, samenwerking

ASSEN (ADP) – De vier jonge mannen uit Ruinerwold (17), Emmen (20) en Groningen (19) die direct of indirect zijn betrokken bij de dood van een 26-jarige medewerkster in de jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen, blijven vastzitten. Dat heeft de rechter tijdens een inleidende zitting beslist. 

De verdachten uit Ruinerwold en Emmen werden kort na het drama in de zorginstelling opgepakt. Beiden gaven toe dat zij in het pand aan de Stationsstraat waren om een kluis te stelen. De diefstal mondde uit in het doden van de medewerkster uit Groningen. Ze werd met messteken om het leven gebracht. Beiden geven elkaar te schuld van het steken van de vrouw. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de twee gekwalificeerde doodslag.

Meisje sloeg alarm bij naastgelegen restaurant

Beiden wilden die avond een tankstation in Emmen overvallen. Dat was gesloten. Daarop werd besloten de kluis van de jeugdinstelling te stelen, waar de jongste verbleef. De diefstal liep uit de hand. Een meisje, dat ook in de instelling verbleef, probeerde hulp in te schakelen. Zijn werd vastgehouden, maar het lukte haar toch om in het naastgelegen restaurant om hulp te roepen.

Schot gelost

De verdachten van het fatale steekincident hadden meer op hun kerfstok. Samen met een 18-jarige tiener uit Roden vormden zij een jeugdbende, die volgens het OM werd aangestuurd door een 20-jarige man uit Emmen en een 19-jarige Groninger. In wisselende samenstelling pleegde de groep straatroven en een overval op de McDonald’s in Emmen, waarbij een schot werd gelost.

Zedenzaak

De verdachten worden nog psychisch onderzocht, of hebben inmiddels een psychisch onderzoek achter de rug. De 20-jarige Emmenaar, die fysiek aanwezig was bij het steekincident in Yorneo, was al onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij moet nog opnieuw voor een aanvullende observatie, omdat tijdens zijn onderzoek ook een zedenzaak boven kwam drijven.

Acht getuigen

Die zedenzaak heeft niets met de Yorneo-zaak te make, zei de offiicier van justitie. Om een compleet beeld van de jongeman te vormen wordt hij op basis van dat zedendelict opnieuw in het PBC onderzocht. Dat zedendelict wordt in januari ook behandeld tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Acht getuigen, waaronder alle verdachten, worden nog bij de rechter-commissaris gehoord. Dit gebeurt eind oktober, begin november.

Kluis met ruim 10.000 euro

De 19-jarige Groninger wilde graag naar huis, zei hij tegen de rechter. Zijn vriendin zit in de laatste fase van haar zwangerschap. De rechter vindt zijn zaak te ernstig om hem te laten gaan. Zijn persoonlijke belangen wegen niet zwaar genoeg. De 18-jarige tiener uit Roden stond vorige week voor de kinderrechter in Assen. Hij kwam begin dit jaar vrij, maar werd onlangs weer vastgezet na een nieuwe inbraak en diefstal van een kluis met ruim 10.000 euro.

Allen blijven vastzitten tot de volgende inleidende zitting op 5 december. Eind januari en begin februari trekt de rechtbank vijf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van alle zaken.

 

Foto's

Deel dit artikel