Jarenlange celstraffen voor (oud-)Stadjers vanwege grootschalige internationale drugshandel

Deel dit artikel
Rechtspraak.nl, bron

Groningen – Vier mannen uit Groningen en Veendam zijn vrijdagochtend veroordeeld voor hun betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel. De rechtbank legde de mannen celstraffen tot acht jaar op voor deelname aan georganiseerde transporten tussen Nederland, Noorwegen, Duitsland en Spanje.

De straffen zijn gelijk aan de eis die het Openbaar Ministerie voor de zomervakantie eiste tegen de vier mannen. De hoogste straffen zijn opgelegd aan een Stadjer en een voormalig Stadjer (nu woonachtig in Barcelona). Zij moeten respectievelijk zeven en acht jaar brommen. De ’transportman’ van het stel uit Veendam moet vijf jaar achter de tralies. Voor ondersteunende werkzaamheden bij de transporten moeten een derde Stadjer achttien maanden zitten.

De mannen maakten volgens de rechtbank deel uit van een georganiseerd samenwerkingsverband dat transporten heeft georganiseerd vanuit Nederland naar Noorwegen en Duitsland en vanuit Spanje naar Nederland. De politie kwam de bende op het spoor door het kraken van versleutelde gesprekken binnen EncroChat.

De ‘Groningers’ zouden 177 kilogram harddrugs (cocaïne, amfetamine, MDMA en 40.000 XTC-pillen) hebben uitgevoerd naar Noorwegen, Spanje en Zuid-Duitsland. Ook is hen het invoeren van honderden kilo’s hennep en hasjiesj uit Spanje ten laste gelegd. De vier verdachten zouden daarmee, in drie maanden tijd, ruim twee miljoen euro hebben verdiend.

Foto's

Deel dit artikel