Cel voor ontvoering eigen kind naar buitenland 

Deel dit artikel
Bron: ADP

Groningen (ADP) – Voor het ontvoeren van zijn eigen dochter van vijf maanden is een 31-jarige man zonder vaste woonplaats veroordeeld tot veertien maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

De 33-jarige moeder uit Leek kreeg een taakstraf van 40 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van eveneens een jaar.

Het stel nam vorig jaar in juni hun kind mee naar het buitenland, terwijl het onder toezicht stond van de jeugdbescherming. Drie maanden lang lukte het de ouders hun kind buiten het zicht van de politie en instanties te houden. Ze reden met hun camper naar Bulgarije om daar een nieuw leven op te bouwen. Het stel wilde uit handen van de politie blijven en de man stal in Doetinchem kentekenplaten en reden daarmee naar de grens van Hongarije.

Niet over de grens

Door de gestolen kentekenplaten kwam de camper niet over de Hongaarse grens. Het tweetal ging met hun kind terug naar Nederland. Ze haalden de gestolen kentekenplaten weer van hun wagen. Op 28 september werd de camper met het oorspronkelijke nummerbord bij Oldenzaal geregistreerd. Tegelijkertijd kwam bij de politie een melding binnen van een hevig ruziënd stel en een klein kind in een camper.

Pleeggezin

De ouders werden aangehouden en het kind verblijft sindsdien in een pleeggezin. De rechter rekent het stel met name aan dat beiden geen oog hadden voor het belang van hun kind. Het dochtertje was onder toezicht gesteld, omdat het opgroeide in een onveilige leefomgeving. De man is onvindbaar en neemt geen enkele verantwoordelijkheid, zei de rechter. De vrouw verblijft in een opvanglocatie in Leek.

Tweede kind

Het stel heeft inmiddels een tweede kind. Ook dat jongetje staat onder toezicht van de jeugdbescherming. Er zijn grote zorgen over de invloed die de man op de vrouw lijkt te hebben, zei de rechter. Alleen de moeder kwam naar de rechtszitting van twee weken geleden. Ze maakte een instabiele indruk en was erg geëmotioneerd. Er zijn psychische problemen, waarop ze nog niet is onderzocht.

Toerekenbaarheid

Die psychische problemen hebben vermoedelijk een rol gespeeld waardoor ze mee is gegaan in de ontvoering van haar eigen kind. Dit kan haar daarom enigszins verminderd worden aangerekend, oordeelde de rechter. De straf is nagenoeg gelijk aan de eis van de officier van justitie. De aanklager eiste een hogere taakstraf van 180 uur, omdat die geen rekening hield met de toerekenbaarheid.

De kans dat beiden weer vertrekken met hun kroost naar het buitenland is aanwezig. De lange voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar, moet hen hiervan weerhouden.

Foto's

Deel dit artikel