Verkiezingen: BBB wordt heel groot in Nederland (update)

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron) & Rtvnoord

Groningen – Woensdagmiddag rond 13.15 uur had 20,3 procent van de inwoners van de gemeente Groningen een stem uitgebracht voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Rond die tijd had 19,8 procent van de Groningers gestemd voor het waterschap Hunze & A’s, en 16,9 procent voor Noorderzijlvest. Dit wijst waarschijnlijk om een hoge opkomst. Vier jaar geleden was de opkomst, zowel landelijk als in de provincie Groningen, 56 procent. Zegt oogtv.

De stembureaus zijn tot woensdagavond 21.00 uur open. In totaal gaan 19 partijen voor de 43 beschikbare zetels in Provinciale Staten. Klik hier op Rtvnoord (Liveblog) voor meer info.

 

Stemgerechtigden kunnen woensdag tot 21.00 uur naar het stembureau om een stem uit te brengen voor Provinciale Staten en de waterschappen. In dit liveblog houden we je woensdagavond op de hoogte van de laatste stand van zaken.

– Stembureaus in de gemeente Groningen zijn tot 21.00 uur geopend. Een overzicht van de stembureaus vind je hier.
– De opkomst in de gemeente Groningen lag rond 18.00 uur op 45,2 procent
– Vier jaar geleden werd GroenLinks de grootste partij met zes zetels. PvdA, en de toen nieuwe partij Forum voor Democratie, behaalden vijf zetels.
– De opkomst vier jaar geleden lag op 56,07 procent

 

Stemgerechtigden konden woensdag tot 21.00 uur naar het stembureau om een stem uit te brengen voor Provinciale Staten en de waterschappen. In dit liveblog houden we je woensdagavond op de hoogte van de laatste stand van zaken.

– De stembureaus in Groningen zijn gesloten, de eerste uitslagen in de provincie worden vanaf 23.00 uur verwacht
– Door een storing is het opkomstpercentage onbekend. Het laatst bekende percentage is van 18.00 uur, en lag toen op 45,2 procent
– Vier jaar geleden werd GroenLinks de grootste partij met zes zetels. PvdA, en de toen nieuwe partij Forum voor Democratie, behaalden vijf zetels
– De opkomst vier jaar geleden lag op 56,07 procent

Woensdag 15 maart 2023, 22.59 uur
“Het is een spannende en intensieve avond”, reageert lijsttrekker Tjeerd van Dekken van de PvdA. “Ik zie de exitpolls, ik zie dat de BBB heel groot gaat worden, en ja dat betekent iets voor het politieke landschap. Als ik naar onszelf kijk, we staan op een zetel winst in de Eerste Kamer, dan denk ik dat we er niet slecht voor staan. Eigenlijk kun je zeggen dat we stabiliseren, en dat is goed. Daar ben ik tevreden mee.”

Over de toekomst zegt Van Dekken: “We weten de uitslag voor Groningen nog niet, maar ik denk wel dat het moeilijk gaat worden om een college te vormen. Wat heeft BBB te bieden? We weten wat ze vinden over stikstof. Maar hoe is dat op andere onderwerpen? Wat hebben ze te bieden? Wij willen als PvdA koploper zijn als het gaat om energietransitie, we willen werk voor iedereen en we willen ook de energiearmoede bestrijden. Ik hoop dat BBB dat ook wil doen.” Op de vraag of er om de BBB heen geformeerd kan worden zegt Dekken: “Ik weet niet of dat kan.”

Foto's

Deel dit artikel