Demonstratie op de Grote Markt: 24-02-2023 exact 1 jaar oorlog in Oekraïne (Video)

Deel dit artikel
Patrick Wind 112Groningen & Redactie Martin Nuver & Oogtv info

Groningen – Vrijdagmiddag om 16:00 uur vond er een demonstratie plaats op de Grote Markt in Groningen. Het is vandaag exact een jaar geleden dat de oorlog begon in Oekraïne.

Rond de 100 mensen zijn bij de demonstratie aanwezig.

Tijdens de demonstratie werden toespraken gehouden door Oekraïners, vrijwilligersorganisaties en ook wethouder Mirjam Wijnja nam het woord. De toespraken richtten zich met name op de slachtoffers die oorlog in een jaar tijd heeft gekost, maar er werd ook stilgestaan bij de hulp die de Oekraïners het afgelopen jaar hebben gekregen uit Nederland en Groningen in het bijzonder. Daarnaast was de demonstratie bedoeld om bij de Oekraïners de hoop op een overwinning in het conflict (en daarmee de soevereiniteit van het land) in leven te houden.

Een aantal artiesten gaven een optreden en aanwezigen konden een hapje ‘Oekraïens’ eten en souvenirs kopen uit het oorlogsgebied. De opbrengsten daarvan gaan naar de slachtoffers van het oorlogsgeweld in het Oost-Europese land. Op de Grote Markt waren daarnaast foto’s te zien die de verschrikkingen van de voortslepende oorlog in Oekraïne laten zien. Op het Stadhuis wapperden vandaag Oekraïense vlaggen, speciaal voor demonstratie rond het éénjarige ‘jubileum’ van de oorlog. Zegt Oogtv.nl.

Foto's

Deel dit artikel

Video