Eerste van zeven nieuwe hoogwerkers voor brandweer Groningen afgeleverd aan post Veendam (update)

Deel dit artikel
Michael Huising - 112 Groningen

Veendam – Donderdag 2 februari heeft  brandweer Veendam de eerste van 7 identieke hoogwerkers voor Veiligheidsregio Groningen  in ontvangst genomen.  Het betreft een Volvo FM die opgebouwd is bij Bronto Skylifts in Finland. Voor meer foto’s.

Na de opbouw in Finland is het voertuig naar Kenbri  Fire Fighting in Numansdorp gekomen waar het verder is afgebouwd en ingericht.

Bij de aanbesteding van deze redvoertuigen was één van de eisen dat een vlucht van 20 meter behaald moet kunnen worden op 20 meter werkhoogte. Deze eis is belangrijk omdat een deel van het werk van de hoogwerker het afhijsen van patiënten voor de ambulancedienst betreft. Om aan deze eis te voldoen is door Kenbri een Bronto hoogwerker aangeboden met een werkhoogte van 40 meter. Voor het afhijsen is een vouwbare brandcarddrager  in de korf gemonteerd.

In de werkkorf is plaats voor 5 personen of max. 500kg. Onder de korf is een dome camera gemonteerd met optisch en thermisch beeld. Blussing vanaf de korf kan beneden worden bediend middels de op afstand bedienbare blusmonitor.  De bluscapaciteit is circa 3800 l/min.

De lengte van het voertuig is iets meer dan 10 meter, bij een breedte van 2,5 meter en hoogte van  3,6 meter. Het gewicht is circa 26 ton.

Het voertuig is voorzien van een ademluchtsysteem waarbij vaste aansluitpunten zijn gemonteerd in de werkkorf en bij  de bedienplaats beneden.

Voor de afstempeling van het voertuig zijn naast de stempels blauwe lampen aangebracht die de plaats aangeven waar de stempels komen bij het opstellen. Het afstempelen gaat grotendeels automatisch, hierdoor wordt kostbare tijd gewonnen bij het opstellen.

Om goed en veilig met het voertuig te kunnen werken zal de komende tijd veel met het voertuig worden geoefend zodat alle chauffeurs en bedieners feilloos met het voertuig kunnen uitrukken.

Naar verwachting zal het voertuig rond de zomer in dienst komen

In de loop van 2023 zullen de andere zes hoogwerkers worden geleverd aan de Veiligheidsregio Groningen. Deze worden gestationeerd in Hoogezand, Stadskanaal, Winschoten Delfzijl en twee in de stad Groningen.

Groot voordeel van 7 identieke voertuigen is dat deze makkelijk uitwisselbaar zijn. Ook her bezetten is geen probleem. Daarnaast is het efficiënt met betrekking tot opleiding voor het voertuig en het onderhoud ervan.

Voor Veendam is het de 3e generatie redvoertuig. Deze gaat de huidige 23 jaar oude Mercedes Benz Econic, eveneens met Bronto opbouw, vervangen. In 1984 kwam het eerste redvoertuig naar Veendam. Een autoladder (24 m.) op een Daf 1300, opgebouwd door Riffaud.

 

Merk :                     Volvo FM 440 6×2/4

Opbouw :               Bronto Skylift F40RPX / Kenbri Fire Fighting

Type :                      HW-40

Eerste toelating :  16-01-2023

Kenteken :              53-BTV-5

Roepnummer :      01-2550

 

Lees ook BrandweerGroningen.nl voor meer informatie

Foto's

Deel dit artikel

Social media