Groningers betalen 14 procent minder van autoverzekering dan gemiddeld

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Inwoners van de provincie Groningen betaalden gemiddeld 63,98 euro per maand voor hun autoverzekering in 2022. Dat is 14 procent minder dan gemiddeld in Nederland, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De gemiddelde premie in Nederland was in 2022 74,75 euro per maand. Groningers zijn dus gemiddelde 129 euro per jaar goedkoper uit. Alleen in Friesland en Drenthe is de premie nog lager.

Groningen heeft relatie weinig autocriminaliteit

Dat autoverzekering in Groningen relatief goedkoop zijn, komt mede doordat de criminaliteit rond auto’s laag is. “Autoverzekeraars kijken om de premie te bepalen hoe groot de kans op schade aan je auto is, in de regio waar je woont. Ze kijken dus ook naar het aantal autobranden en -diefstallen”, legt expert geld & verzekeringen, Amanda Bulthuis van Geld, uit. In 2021 waren er in de provincie Groningen  135 autobranden en 45 auto diefstallen. Dat is veel minder dan het landelijk gemiddelde van 396 autobranden en 460 diefstallen per provincie. “Daardoor is de premie voor je autoverzekeringen in Groningen dus lager”, zegt Bulthuis.

‘Rustige’ provincies als Groningen altijd goedkoper

Verder kijken autoverzekeraars naar hoe druk het is in de omgeving waar je woont. Bij meer verkeersdrukte is de kans op schade groter. “Daarom is de autoverzekering in relatief drukke provincies, zoals Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht een stuk hoger dan in het in verhouding rustige Groningen”, voegt Bulthuis toe.

Tip! Ook als je in de provincie Groningen woont, verschillen de premies van de verschillende autoverzekeraars enorm. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering bij Geld.nl  is in Groningen gemiddeld 539 euro per jaar. Je kunt dus flink besparen door meerdere autoverzekeraars te vergelijken en een goedkope autoverzekering afsluiten.

 

 

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel