Jouw interieur als eclectische mix van oud en nieuw: 7 x tips

Deel dit artikel
Foto's: Ingezonden artikel & Stockphoto

Groningen – De woontrends in de vorige eeuw waren redelijk af te bakenen. Flower Power-invloeden maakten plaats voor calvinisme tijdens de economische recessie en atoomdreiging in de jaren ’80, waarna de vrolijke jaren ’90 zich vertaalden in gezellig-rommelige Friends-achtige interieurs – met dank aan de opkomende kringloopwinkel.

En nu, in tijden van digitale stroomversnelling en bijbehorende gadgets?

Tijdloze sfeerverlichting

Een mix van al die invloeden is het leukst! Deze sterrenhemel lamp neigt naar vroegere tijden en heeft een tijdloos, romantisch en sfeervol effect. Of dit nou tijdens een avondje bingewatchen is, of wanneer er een gedroomde date op visite komt. Net even gezelliger dan andere verlichting.

Moderne accenten

Het ene na het andere moderne gadget wordt gepresenteerd, maar je maakt van je woning geen futuristisch geheel – dat zou maar een steriele boel worden. Leuk hoor, stemherkenning op de verlichting en gordijnen die je met je mobieltje opendoet, maar een mens kan ook overdrijven. Soms komen er echter reuze handige en betaalbare gebruiksvoorwerpen op de markt, zoals een deurspion camera. Een zeur aan de deur of een man met een panty om zijn hoofd laat je er natuurlijk niet in!

Thuis trainen

Een kwartiertje bewegen tussen alle (thuis)werkzaamheden door deed je vroeger op de hometrainer, nu noemen we dat een airbike. Zelfde principe, maar wat handzamer. Ook op kantoren worden ze steeds meer gewild.

Kast vol bordspellen

Dan weer terug naar de jaren ’50, op een hippe manier: bordspellen zijn mateloos populair! Als zelfs fashionqueen Nikkie Plessen in RTL Boulevard heel druk en enthousiast kan praten over Kolonisten van Catan (en dat ze zelfs van kinderen altijd wil winnen), weet je dat het gezamenlijk plaatsnemen rondom een ouderwets potje Monopoly of Risk even trendy als gezellig is. Net als print en geluidsdragers een mooi voorbeeld van fysieke items waar we graag naar teruggrijpen. Zo vaak, dat een kast vol boeken, platen en bordspellen binnen handbereik vanaf de eettafel geen uitzondering meer is.

Film- en muziekposters

Een poster associeer je misschien met je tienerkamer van weleer, maar wanneer je diezelfde afbeelding van pakweg Police Academy II of Ghostbusters smaakvol inlijst, wordt het opeens een volwassen en classy eyecatcher in je huiskamer. Iconische albumhoezen of concertfoto’s doen het ook goed. En ze inspireren om die oude film of plaat weer eens aan te zetten – al dan niet analoog.

Zithoek voor je huisdier

Op Pinterest zie je duizenden voorbeelden van stijl in combinatie met recycling, bijvoorbeeld hoe menig verloren hoekje kan worden ingericht als relaxplek voor de hond of kat. Oude truien tover je in no time om tot een katten- of hondenmand.

Hergebruik is hip & happening

De rijke schatkamers die we kringloopwinkels noemen, hoeven we niet nader te introduceren. Maar wist je dat in jouw eigen zolder of schuur ook veel huisraad staat waarmee je je interieur meer eigen smoel kunt geven? In oude mokken zet je minicactussen, van verweerd hout maak je boekenplanken of zelfs een complete decoratieve wand met natuurlijke uitstraling.

 

Foto's

Deel dit artikel