Tips: veilig autorijden in de winter

Deel dit artikel
Foto's: Ingezonden artikel & Pixabay foto

Groningen – Het is volop winter en dat hebben we gemerkt. Veel wind, regen en zelfs gladheid. Dat kan zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Daarom is het slim om altijd voorbereid de weg op te gaan.

Er zijn al een aantal tips waardoor je veiliger auto kan rijden in de winter. Dat geeft nog eens een goed gevoel! Met deze tips kom jij veilig de winter door.

Verzorg je auto goed

Weer of geen weer, veilig rijden begint bij een goed verzorgde auto. Dat klinkt voor de handliggend, maar lang niet iedereen verzorgt de auto goed. In de winter is het bijvoorbeeld erg slim om je winterbanden onder de auto te laten zetten. Geen winterbanden? Zorg dan tenminste dat je bandenspanning in orde is. Bij de juiste bandenspanning werken de eigenschappen van de banden optimaal en heb je de meeste grip. Daarnaast rijd je ook nog eens zuiniger: win-win-situatie dus! Daarnaast kan het ook helpen om je auto af en toe goed te wassen, hierdoor heb je beter zicht en ben je ook optimaal zichtbaar.

Zorg dat je altijd goed zicht hebt

Over zicht gesproken, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je zicht te optimaliseren. Zo is het natuurlijk erg belangrijk om alle ramen sneeuw- en ijsvrij te maken. Dit kun je natuurlijk doen door de ouderwetse ruitenkrabber, maar er zijn ook (home-made) sprays beschikbaar. Wist je dat als je lauw water in een zipzakje doet en die over je ruit heen haalt, het meeste ijs dan ook verdwijnt? Met deze tips zijn jouw ruiten zo ijsvrij.

Daarnaast kun je meer doen om je ruiten zo helder mogelijk te houden. Vul bijvoorbeeld je koel- en sproeivloeistof aan met antivries. Hierdoor worden je ruiten niet alleen schoon, maar bevriezen ze ook niet direct. Als je toch bezig bent, maak dan je ruitenwisserrubbers even schoon en vet ze in. Hierdoor vriezen ze niet vast en maken ze de ramen mooi clean. Het kan trouwens ook geen kwaad om de binnenkant van de ruiten eens goed schoon te maken.

Pas je rijgedrag aan

Keiharde regen, sneeuw of hagel? Pas dan je rijgedrag aan. Dit houd in dat je meer afstand van je voorganger houdt en minder hard remt in de bochten. Je kunt je auto beter even uit laten rollen, dan heb je minder kans op slippende banden. Wist je dat wanneer sneeuw op het wegdek ligt, je remweg kan verviervoudigen? Rijd dus een constante snelheid en kijk ver vooruit. Zo kun je op tijd ingrijpen als het nodig is.  Kom je toch in een slip? Raak dan niet in paniek. Laat het gas los, rem niet en stuur heel voorzichtig naar de richting waar je naartoe wil.

Check je verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom is het slim om even te checken of je wel goed verzekerd bent. Zo ga je toch met een beter gevoel de weg op. Wil jij een goede verzekering afsluiten voor je auto? Bekijk dan even de autoverzekeringen van InShared. Wist je dat je hier zelfs geld terug krijgt aan het einde van het jaar als er geld overblijft van de premie die ze hebben gereserveerd voor schade? Met deze tips kun je dus eigenlijk gewoon geld verdienen!

 

 

Deel dit artikel