Welke materialen zijn brandbaar? 

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Stockphoto

Groningen – Als je net een nieuwe handtas gekocht hebt, wil je uiteraard niet dat je tas in de fik vliegt. Over het algemeen valt dat mee, al hangt dit van het materiaal af. Zo is een crossbody tas dames van katoen bijvoorbeeld wel ontvlambaar.

Dit komt doordat het uit samengeperst en uitgedroogd plantaardig materiaal bestaat. Daardoor bevat het veel koolstofrijke brandstof voor vuur. Wil je weten welke materialen nog meer brandbaar zijn? Hieronder lees je daar meer over!

Nagellak

Nagellak bevat een extreem reactieve chemische stof, aceton genaamd, die veel brandstofrijke deeltjes bevat. Het is echter alleen gevaarlijk als het nat is, de aceton lost op zodra de nagellak is opgedroogd, dus het is volkomen veilig om nagellak te gebruiken zolang je voorzichtig bent met waar je de flesjes opbergt! Denk hier ook aan als je nagellak meeneemt in je rugtas dames.

Deodorant

Hoewel stick-deodorant relatief stabiel is, is spray-on deodorant om een ​​paar redenen extreem ontvlambaar. Allereerst gebruikt het blikje gecomprimeerd gas om de eigenlijke deeltjes deodorant te verspreiden, zodat alle deeltjes heel dicht bij elkaar zitten, waardoor het gemakkelijk is voor een vuur om zich ertussen te verspreiden. Ten tweede draagt ​​het gas duizenden kleine deeltjes – terwijl elk afzonderlijk deeltje extreem snel zal verbranden, zijn het er zoveel dat het nog steeds een grote brand kan veroorzaken. Ten slotte hebben de meeste spray-on deodorants alcohol als ingrediënt, dus de deeltjes zelf zijn ideale brandstof. Hierdoor kan zelfs een kleine vonk in de buurt van een vers opgespoten wolk deodorant een enorme vuurexplosie veroorzaken.

Plastic

Hoewel het niet extreem eenvoudig is om plastic heet genoeg te krijgen om te verbranden, bestaan ​​ze uit koolstofrijke deeltjes, dus als ze vlam vatten, kunnen ze erg gevaarlijk zijn. Ze geven ook koolstofrijke gassen af ​​wanneer ze branden, waardoor het vuur nog verder in stand wordt gehouden en verspreid.

Benzine

Hoewel dit misschien een beetje vreemd lijkt, rijden auto’s op verbrandingsmotoren die werken door de brandende benzine op een gecontroleerde manier te vertragen om energie vrij te maken die beweging aandrijft. Benzine is niet alleen extreem brandbaar, we hebben het ook nodig!

Alcohol

Alcohol is terug te vinden in een groot aantal verschillende huishoudelijke producten, van schoonmaakmiddelen tot dranken. Deze groep chemicaliën geeft allemaal koolwaterstofdampen af ​​die de ideale brandstof zijn voor branden, dus wanneer ze zich vermengen met de lucht en worden blootgesteld aan hitte, kunnen ze zeer intens branden. Hoe “zuiverer” alcohol er in het product zit, hoe ontvlambaarder het product wordt – bier is veel minder ontvlambaar dan bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen op alcoholbasis.

Bakolie

Bakolie bevat veel koolstof van de zaden of groenten die zijn geplet om de stof vrij te geven, dus het bevat veel brandstof die gemakkelijk ontbrandt bij directe blootstelling aan hitte. Daardoor is dit materiaal zeker brandbaar.

Wasmiddel

Wasmiddel op poederbasis kan ontvlambaar zijn vanwege de gemakkelijke verspreiding van poeder in de lucht, evenals de aanwezigheid van ontvlambare chemische deeltjes in het poeder zelf. Houd hier dus rekening mee als je gebruik maakt van dit type wasmiddel.

Foto's

Deel dit artikel