Meldpunt 144: Politie waarschuwt voor het gooien van vuurwerk naar dieren

Deel dit artikel
Politie Westerkwartier, Instagram

Landelijk – Je loopt op straat en laat de eenden schrikken met een rotje. Grappig om te zien en leuk voor op tiktok toch? Besef je goed dat het gooien van vuurwerk naar een dier een misdrijf en dus strafbaar is!

De afgelopen jaren hebben we meerdere meldingen gehad over dieren die, al dan niet opzettelijk, gewond zijn geraakt door vuurwerk. De politie zal meldingen onderzoeken. Dit kan leiden tot een aanhouding, verhoor en eventueel zoeken naar (illegaal) vuurwerk.

De jaarwisseling is voor veel dieren sowieso geen prettige periode. Veel dieren zijn bang voor vuurwerk en harde geluiden. Dit komt door de natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel ieder dier zal reageren bij het horen van een hard geluid.

Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend. Sissen, fluiten en hoge tonen kunnen aantonen dat er gevaar is en de flitsen, trillingen en geur kunnen ook voor paniek zorgen. Hou dus rekening met de dieren in je omgeving en denk na voor je vuurwerk afsteekt. Dieren en vuurwerk is geen goede combinatie! Meldpunt144.

Ook zijn ze thuis  bang.

Foto's

Deel dit artikel

Social media