Gemeente stemt unaniem in met motie voor behoud hartchirurgie UMCG

Deel dit artikel
112Groningen.nl & OOGTV (Bron).

Groningen – De voltallige gemeenteraad van Groningen nam woensdagmiddag een motie aan, waardoor het gemeentebestuur opnieuw bij minister Kuipers moet aandringen om de afdeling kinderhartchirurgie niet uit Groningen te laten verdwijnen.

Dat de motie zou worden aangenomen, was vooraf al duidelijk. De motie werd ingediend door alle twaalf fracties in de gemeenteraad. Burgemeester Koen Schuiling grapte daarom om de boodschap rechtstreeks over te brengen naar Den Haag: “Ik ga er vanuit dat de heer Bushoff (oud-raadslid Julian Bushoff neemt later op de woensdagavond afscheid, na zijn aanstelling als Kamerlid) straks 45 papiertjes in handen krijgt.”

De motie werd ingediend als reactie op de analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), waaruit blijkt dat het weghalen van de gespecialiseerde hartzorg uit het UMCG een bedreiging vormt voor de continuïteit van de acute zorg in Noord-Nederland. Oud-minister Hugo de Jong besloot eind vorig jaar de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking te concentreren buiten Groningen. Zijn opvolger Ernst Kuipers hield in eerste instantie vast aan dit besluit, maar besloot na veel ophef in Noord-Nederland zijn besluit te heroverwegen en de NZA om advies te vragen. Kuipers neemt zijn nieuwe besluit begin volgend jaar.

Foto's

Deel dit artikel