Overheden: Rapport bevestigt dat kinderhartcentrum UMCG open moet blijven

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron), Andor Heij

Groningen – Het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt duidelijk dat het Groningse kinderhartcentrum open moet blijven. Meldt Oogtv.nl.

Dat schrijven de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en de gemeente Groningen aan minister Kuipers van Volksgezondheid. Zij stellen dat bereikbare zorg op academisch niveau voor de vijf provincies nodig is. Het rapport van het NZa steunt de noordelijke en oostelijke overheden hierin.

Eerder werd besloten om het aantal kinderhartcentra naar twee terug te brengen. Dat stuitte in Groningen op grote bezwaren, omdat het centrum van het UMCG dan dicht moest. De centra kwamen namelijk in Utrecht en Rotterdam.

Daarop is besloten dat er een nieuw rapport opgemaakt moest worden dat begin deze week gepubliceerd werd. Daardoor is er weer hoop voor het UMCG: “De NZa concludeert dat concentratie van de AHA-zorg (aangeboren hartafwijking, red.) grote en onomkeerbare gevolgen heeft voor een ziekenhuis dat de zorg moet overdragen. Dit heeft te maken met personele verschuivingen, faciliteiten, centrumspecifieke expertise of de regionale functie van het ziekenhuis,” valt te lezen op de website van de autoriteit.

Foto's

Deel dit artikel