Vier jaar cel voor jonge cybercrimineel (20), en jeugddetentie voor 17-jarige

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking) Algemeen Drents Persbureau

ASSEN (ADP) – Een 20-jarige man uit Eelderwolde is voor cybercrime en verboden wapenbezit veroordeeld tot vier jaar cel. De helft hiervan is voorwaardelijk. Tegen de man was vijf jaar cel geëist. De rechtbank vindt het belangrijker dat de man de komende jaren een baan heeft of een studie volgt en wordt begeleid. 

De twintiger werd vorig jaar in juni als achttienjarige aangehouden in een blokhut in het Stadspark in Groningen. De computer stond te draaien met illegaal software. De man was druk bezig met het telefonisch oplichten van mensen. Hij deed zich voor als bankmedewerker en probeerde inloggegevens los te peuteren.

Een 17-jarig hulpje

In de blokhut zat ook een 17-jarige Stadjer. Die kreeg voor zijn bijdrage 90 dagen jeugddetentie (waarvan 44 dagen voorwaardelijk) opgelegd. De jongste moet zich laten begeleiden door de jeugdreclassering en zorgen voor een goede dagbesteding. Beiden moeten controles op mogelijke cybercrime-activiteiten dulden.

Inbraak computersysteem

De zaak kwam aan het licht door een aangifte van een telecombedrijf in Den Haag. Er was ingebroken op het computersysteem van het bedrijf en gesjoemeld met simswaps. Een simswap is een actie waarbij een mobiel telefoonnummer wordt gekoppeld aan een andere simkaart, om te kunnen frauderen.

Al even op de korrel

Het bedrijf deed intern onderzoek en het computeradres van de man uit Eelderwolde kwam naar voren. De jongeman was al even in beeld, toen de agenten de blokhut in Groningen binnenvielen. Vanuit zijn cel gaf de man zijn broertje de opdracht ruim 70.000 euro aan gestolen cryptomunten buiten het zicht van de politie te houden.

Schade wil hij vergoeden

Dit mislukte, omdat de politie de telefoons afluisterde. Het broertje is inmiddels hiervoor door de kinderrechter berecht. De twintiger liet drie weken geleden tegenover de rechtbank weten dat hij contact heeft gezocht met zijn slachtoffers en meewerkt aan schadeherstel.

 

Foto's

Deel dit artikel