Man(37) hoort opnieuw jaar cel eisen, nu voor drugsafval opslag

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron (samenwerking) Algemeen Drents Persbureau & stockphoto ter illustratie

Marum (Tekst: ADP) – Tegen een 37-jarige verdachte uit Groningen is een gevangenisstraf van 12 maanden en een geldboete van 5000 euro geëist omdat hij drugsafval zou hebben opgeslagen in een door hem gehuurde loods in Marum.  

,,We hebben elkaar een paar weken geleden ook al ontmoet”, zei de rechter bij aanvang van de zitting. De verdachte werd recent veroordeeld tot  een gevangenisstraf van een jaar omdat hij twaalf particulieren heeft opgelicht bij de verkoop van zonnepanelen. Hij moet de gedupeerden ongeveer een ton terugbetalen.

 

Nu stond hij terecht omdat in 2020 in een door hem gehuurde loods een grote hoeveelheid drugsafval is gevonden. De verdachte had nog maar een paar dagen de sleutel van deze loods of de huurbaas kreeg argwaan, nadat hij de Stadjer had gezien in het programma Opgelicht. De verhuurder belde de politie die in de loods 140 vaten en jerrycans met drugsafval aantrof. Het ging om 10.000 liter afval. De straatwaarde van de amfetamine die met dit afval gemaakt kan worden loopt in de miljoenen euro’s, stelde de officier van justitie.

Drugs hebben enorme impact op de maatschappij 

,,Het vervoeren en aanwezig hebben van drugsafval is een ernstig feit. De drugs zorgen voor enorme schade in de samenleving”, zei de officier van justitie.  ,,En het is geen afval dat je even afgeeft bij de milieustraat van de gemeente. Het illegaal gedumpte afval zorgt voor enorme schade aan de bodem en de natuur. Criminele organisaties bouwen grote belangen op in de handel en productie van synthetische drugs. De verdachte is een schakel in dit systeem.”

Verdachte ontkent in alle toonaarden 

De verdachte ontkent in alle toonaarden dat hij iets te maken heeft met het afval. Hij heeft de schijn wel tegen: handschoenen met onder meer zijn DNA lagen bij de drugsvaten. Zijn telefoon straalde aan op de locatie van de opslag. De buurman zag dat door de verdachte en een handlanger een aantal blauwe vaten werden uitgeladen uit een busje. Hij huurde de loods voor bijna 1000 euro per maand, naar eigen zeggen als opslag van springkussens en aanhangwagens die hij zou willen verhuren, maar die hij niet had.

Update: Volgens de man zijn die handschoenen door anderen gebruikt en was dat telefoonnummer niet van hem. De officier van justitie noemde het verhaal van de verdachte ‘niet aannemelijk’.

DNA is een gemengd profiel meldt de man aan 112Groningen. Dat staat in het dossier.

De verdachte is het overduidelijk niet eens met de eis. ,,Twaalf maanden! Ik heb een gezin met drie kinderen en ik moet aan het werk en ik heb niks gedaan. Er hangen camera’s op dat bedrijventerrein in Marum. Waarom zijn die niet bekeken?”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

(Door: ADP)

 

update 11:50 uur

Foto's

Deel dit artikel