Veilig op hoogte werken om ongelukken te voorkomen

Deel dit artikel
Ingezonden artikel. Pexels.com foto

Groningen – Sommige beroepen zoals brandweerman, elektricien, loodgieter, schrijnwerker en ambachtsman werken vaak op hoogte.

Het risico op vallen en overlijden is echter laag als je de juiste apparatuur en gereedschappen gebruikt. Je kunt beschermende kleding en een steiger kopen voor de veiligheid. Twee belangrijke veiligheidsrisico’s van werken op hoogte zijn het laten vallen van apparatuur en vallen van hoogte. Het eerste risico is dodelijk voor voorbijgangers, het tweede is dodelijk voor de werknemer. Je kunt niet alleen gewond raken na een val, maar je kunt in het ergste geval overlijden. Alleen bekwame mensen met de juiste apparatuur mogen principe deze taken uitvoeren.

 

Tips om op hoogte te werken

Werken op hoogte kan ernstige gevolgen, maar het is goed te doen. Ten eerste moet je de juiste kwalificaties hebben. Goed opgeleid zijn maakt je een professionele werker. Hierdoor heb je de juiste competenties, ervaring en vaardigheden om ​​specifiek werk op hoogte uit te voeren. Feit is dat verschillende taken verschillende vaardigheden en kennis vereisen. Daarnaast variëren de gereedschappen of apparatuur voor elke taak. Werken op hoogte vereist een verstandig oordeel om de risico’s en de hoeveelheid werk te minimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld sommige taken op de grond uitvoeren in plaats van op hoogte. Bekijk ook of je een gewone ladder nodig hebt of een ladder met een meer geavanceerd mechanisme. Dit bepaalt het veiligheidsniveau van deze klus. Hulp vragen of overleggen met een leidinggevende is verplicht als je twijfelt over bepaalde taken. Deze procedure voorkomt dat je door een gebrek aan kennis letsel oploopt.

Te vermijden fouten bij het werken op hoogte

De meeste incidenten bij het werken op hoogte ontstaan ​​door verkeerd gebruik van apparatuur, een gebrek aan training of een verkeerde opstelling. Een andere reden is dat er niet voldoende waarde wordt gehecht aan beschermende maatregelen. Beschermende maatregelen en uitrusting moeten worden genomen voordat de klus wordt uitgevoerd. Je moet er dus voor zorgen dat alle gereedschappen en apparatuur correct werken. Hier is een voorbeeld. Je team moet valbeveiliging installeren voordat deze het gebouw, de palen, de daken of andere hoogten beklimt. De beste optie zijn de schokabsorberende lanyards. Bovendien moeten alle werknemers beschermende kleding dragen, zoals een helm, handschoenen, een vest, schoenen en meer. De volgende fout die je moet vermijden, is het kiezen van de verkeerde ladders. Het hebben van de verkeerde apparatuur zal leiden tot vallen, breken en onjuiste metingen. Terwijl gewone ladders geschikt zijn voor normaal werk op hoogte, moet je er een gebruiken met stevigere en antislip eigenschappen voor werk bij extreem weer (regen, hagel, sneeuw en harde wind).

Beste uitrusting en gereedschap om op hoogte te werken

Alleen professionals kunnen klussen op hoogte met minimale risico’s aan. De reden is dat deze mensen ervaring, vaardigheden en de juiste uitrusting hebben. Enkele aanbevolen items zijn vaste steigers, trappen, ladders, schragen en hoogwerkers. Het kiezen van het juiste item is cruciaal als je gevaren wilt vermijden. In sommige gevallen kan deze apparatuur instorten als gevolg van een slecht ontwerp of een onjuiste installatie. Een andere reden is een slechte duurzaamheid of schade. Alle ladders en steigers kunnen verslechteren of hun sterkte verliezen zonder goed onderhoud en inspectie. Zorg er dus voor dat je ze goed verzorgt.

 

Foto's

Deel dit artikel