Met deze opleidingen kun jij aan de slag in het publieke domein

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Pexels.com foto

Regio – Trekt werken in het publieke domein jou? Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar, die je klaarstomen voor een functie binnen gemeenten, provincies of de Rijksoverheid. Mogelijk ben je niet meer gelukkig met de opleiding die je in het verleden afgerond hebt en wil je jezelf laten omscholen. Kijk in dat geval eens naar de mogelijkheid om het STAP-budget van de overheid te gebruiken.

Met dit STAP-budget krijg je tot 1.000 euro korting op een opleiding bij een erkend opleidingsinstituut. Zo hoeft jezelf laten omscholen tijdens opleidingen voor de Rijksoverheid helemaal niet zo duur te zijn!

 

Opleidingen gerelateerd aan het publieke domein worden in tal van verschillende richtingen aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een opleiding tot politieagent, ambulancebroeder of brandweerman en een opleiding tot juridisch adviseur voor de Rijksoverheid.

Opleidingen gerelateerd aan beleid en bestuur

Het is afhankelijk van je persoonlijke interesses, welke opleidingen voor jou het overwegen waard zijn. Opleidingen rond beleid en bestuur bereiden je voor, om als professional mee te denken over strategische doelen die gehaald moeten worden. Wat is hiervoor nodig? Welke route moet er worden afgelegd om deze doelen daadwerkelijk te halen? Enzovoorts. Tijdens deze opleidingen leer je meer over het doen van onderzoek en het uitvoeren van analyses, over communicatie, over het geven van advies en doe je ervaring op om je te kunnen bewegen in een politiek-bestuurlijke omgeving. Publieke organisaties kennen over het algemeen een hele andere cultuur en manier van werken dan commerciële partijen; de belangen zijn immers heel anders.

Interessante opleidingen gerelateerd aan de openbare orde

Mogelijk heb je weinig met beleid en bestuur in algemene zin, maar zoek je naar kansen om je bezig te kunnen gaan houden met de openbare orde. Hoe draag jij straks bij aan het terugdringen van het aantal 112-meldingen in de regio? Op welke manier vallen de criminaliteitscijfers te verbeteren? Wat kun je doen om ondermijnende criminaliteit aan te pakken? Dergelijke vragen leer je te beantwoorden tijdens een opleiding hbo Criminologie of bijvoorbeeld hbo Integrale Veiligheid.

Er zijn in Nederland een aantal partijen die zich specifiek richten op het opleiden van professionals voor het publieke domein, door dergelijke opleidingen aan te bieden. Een voorbeeld van zo’n partij is Bestuursacademie Nederland. Deze partij biedt opleidingen zowel op locatie, als in een online omgeving aan. Vaak worden de opleidingen op locatie als prettiger ervaren; de interactie tussen studenten is doorgaans beter.

Foto's

Deel dit artikel