150 jaar WEEVA: de onthulling van de glas-in loodkunst

Deel dit artikel
Foto's: Informatief artikel

Groningen – De nieuwe glas-in-loodelementen ter ere van het 150-jarig bestaan van WEEVA worden aanstaande dinsdag 4 oktober geplaatst.

Bij deze feestelijke onthulling door de heer Schuiling zijn de genodigden die vorig jaar een bijdrage hebben gegeven voor de jubileum-kunststukken uitgenodigd (18.30 uur).

WEEVA bestaat 150 jaar

Op 4 oktober 1871 opende de ‘Groninger Volksgaarkeuken’. Een plek waar iedereen terecht kon en nog steeds kan, voor een voedzame en betaalbare warme maaltijd. Op 4 oktober 2021 was dat 150 jaar geleden. Een bijzonder jubileum: daarom vierde WEEVA vorig jaar  feest. Daar werden bijdragen van aanwezigen ingezameld. Met behulp van die bijdragen werden er nieuwe glas-in-loodelementen voor de ramen van WEEVA ontworpen en gemaakt.

Het resultaat van een jaar lang werken aan glas-in-lood

Inmiddels zijn de laatste details afgewerkt en liggen de ramen klaar. Niet een enkel raam, maar meerdere ramen worden vervangen voor prachtige glas-in-lood kunstwerken. Het thema van de nieuwe kunstwerken heeft alles te maken met het heden maar zeker ook het  verleden van WEEVA.

Van idee tot ontwerp

De ontwerpen voor de ramen zijn gemaakt door kunstenaar Geert Schreuder. Onder toeziend oog van directeur Fred Dalebout en hotelmanager Tetsia de Zeeuw zijn de
tekeningen aangepast en de kleuren van het glas uitgezocht.

Van ontwerp tot eindproduct

Vervolgens zijn de ramen gemaakt door Dorine van der Starre en Jacob Bonder van atelier Bonder. Bonder neemt al 35 jaar zijn ervaring als oud-timmerman en glazenier mee waarmee hij met expertise en aandacht opdrachten voor bedrijven en particulieren uitvoert. Van der Starre werkt sinds 2020 samen met glasatelier Bonder.

Feestelijke onthulling aanstaande dinsdag

De ramen worden op de speciale datum van 4 oktober 2022 geplaatst: op die dag bestaat WEEVA 151 jaar. Alle aanwezigen van het 150-jarig jubileum zijn uitgenodigd voor de
onthulling. Daarna zijn de ramen voor iedereen aan het Zuiderdiep te bewonderen.

Foto's

Deel dit artikel