De meest voorkomende aandoeningen bij honden

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Pexels.com foto

Regio – De meest voorkomende aandoeningen bij honden zijn allergieën, chronische oorontsteking, obesitas en huidproblemen. Allergieën kunnen veroorzaakt worden door voedsel of prikkels zoals stof, pollen en schimmels. Chronische oorontsteking is een aandoening waarbij de hond ontstoken oren heeft en behandeld moeten worden met een zalf of ander medicijn.

Obesitas is een gevaarlijke situatie, waarbij het lichaamsgewicht van de hond meer dan 20% boven het ideale gewicht ligt. Huidproblemen kunnen veroorzaakt worden door schimmels, virussen, bacteriën of allergieën. De meest voorkomende huidproblemen zijn jeuk en eczeem, waarbij vaak toch jeuk door bijvoorbeeld vlooien hond vaker voorkomt, dan eczeem.

Oorproblemen bij je hond

De kans dat jij een eventuele aandoening zoals oormijt hond pas in een vergevorderd stadium merkt, is vrij groot. Honden kunnen namelijk niet laten blijken dat ze ergens last van hebben. Pas op het moment dat het serieuze vormen aan begint te nemen, zal je dit als baasje merken. Vooral bij oormijt is het zo dat je hond in het begin misschien een keer vaker met z´n kop schudt. Naarmate de oormijt erger wordt, zal je hond ook gaan krabben. Dit is vaak het moment waarop je als baasje het gevoel hebt dat er iets aan de hand is of kan zijn. Belangrijk is dus dat jij je hond dagelijks observeert en kijkt of hij zich in bepaalde situaties misschien anders gedraagt dan normaal. Is dit het geval, dan weet je dat je actie moet ondernemen.

Parasieten

Eén van de ernstigste aandoeningen bij je hond is toch wel giardia hond. Dit is namelijk een parasiet die vrij veel voorkomt. Het veroorzaakt met name diarree bij je hond, wat kan zorgen voor een verzwakking van het gehele lichaam. Belangrijk is dus om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je zwakker wordt, maar zorgt er ook voor dat je hond uitdroogt, gaat braken en daardoor dus steeds meer gewicht verliest. Heeft je hond hier last van, dan is het zaak zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen, zodat er een passend medicijn kan worden voorgeschreven. Gelukkig is giardia namelijk heel goed te behandelen, mits je er tijdig bij bent uiteraard. Bel dus bij twijfel direct de dierenarts en wacht niet te lang.

Artrose bij je hond

Artrose is een veel voorkomende aandoening bij honden die kan leiden tot pijn en stijfheid in de gewrichten. Als je hond artrose heeft, is het belangrijk om hem helpen om pijn te verminderen en eventueel erger te beperken. Dit kun je om een aantal verschillende manieren doen. Zo is voldoende beweging belangrijk voor je hond. Oefening helpt de spieren rond de gewrichten sterk te houden en kan de pijn helpen verminderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond niet overbelast raakt, dus begin langzaam en bouw de oefeningen rustig op. Ook is goede voeding essentieel. Gezonde voeding helpt het lichaam van je hond om sterk te blijven en kan helpen bij het genezen van artrose. Probeer voedingssupplementen die glucosamine bevatten, dit kan helpen de pijn en ontsteking verminderen. Net als alle dieren kan ook een hond last krijgen van artrose.

 

Foto's

Deel dit artikel