Vernielingen opgelost in Hoogkerk

Deel dit artikel
Hoogkerk -

 De politie heeft onlangs een groot aantal vernielingen en brandstichtingen in Hoogkerk opgelost. De politie heeft voor deze incidenten negen jongeren in de leeftijd van 15 t/m 21 jaar aangehouden. Een van de jongeren komt uit Groningen, de anderen uit Hoogkerk. Met de aanhouding zijn zo’n twintig zaken opgelost. Vernielingen en brandstichtingen De vernielingen en brandstichtingen gaan terug naar juli. Meest in het oog springend waren de vernielingen in oktober. Toen werden zo’n 15 bushokjes vernield. De verdachten hebben verder in de periode van juli tot en met oktober vernielingen bij een school aan de Sanstraat gepleegd en brand gesticht bij dezelfde school.

Ook hebben de jongeren toegegeven enkele containers bij een supermarkt en de suikerfabriek in de brand te hebben gestoken en verantwoordelijk te zijn voor de brandstichting van een gemeenteauto. Bovendien gaven de jongeren toe eieren te hebben gegooid naar langsrijdend verkeer op de Zuiderweg. Onderzoek De politie stelde enkele weken geleden een onderzoek in naar de vernielingen in het westelijke deel van de stad. Daardoor konden in oktober diverse zaken in Vinkhuizen worden opgelost. In de zaak Hoogkerk kwam de politie twee verdachten halverwege oktober op het spoor toen ze bij een controle valse namen opgaven. Deze twee bleken in het bezit te zijn van een gestolen bromfiets. Mede door het netwerk van de buurtagenten kon vervolgens een groep in kaart worden gebracht die bij de incidenten betrokken zou zijn geweest.

Het betreft een groep die in wisselende samenstelling door Hoogkerk struinde. De laatste van de verdachten is vandaag gehoord. Schade en onrust De groep gaf geen motief voor het grote aantal incidenten. De totale schade die de groep heeft aangericht wordt geschat op zo’n 50.000 euro. Bovendien heerste er in Hoogkerk enige tijd een gevoel van onrust en onveiligheid onder bewoners. De jongeren zijn na verhoor op vrije voeten gesteld. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De politie heeft het onderzoek naar de incidenten in Hoogkerk daarmee afgerond.

Deel dit artikel