Eindelijk een akkoord bonden en NS, acties zijn opgeschort !

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – De vakbonden hebben zondagmorgen vroeg overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. ‘Er ligt een mooi resultaat, dat we nu gaan voorleggen aan de leden. Goed nieuws ook voor alle reizigers, de treinen rijden deze week gewoon weer’, meldt onderhandelaar Jerry Piqué van CNV Vakmensen.’ 13 september geen staking dus.

Het onderhandelingsresultaat betreft een cao van anderhalf jaar, van 1 juli 2022 tot 1 januari 2024. De lonen gaan in die periode omhoog: 5% per 1 juli 2022  (met terugwerkende kracht) en 3,45% per 1 januari 2023. Piqué: ‘Vanwege de hoge inflatie en met name de torenhoge energieprijzen hebben we daarnaast twee eenmalige uitkeringen afgesproken. Zowel in december dit jaar als in juli volgend jaar krijgen de werknemers er eenmalig 1.000 euro bruto bij, op basis van een fulltime dienstverband. Die kan voor iedereen iets anders uitvallen, afhankelijk van de omvang van het contract en het aantal maanden dat mensen in dienst zijn. ’Omdat onzeker is hoe de inflatie zich komende tijd ontwikkelt, hebben de vakbonden afspraken gemaakt over een inflatiecorrectie. Meldt Oogtv.nl.

Per 1 juli 2022 geldt een minimumloon van 14 euro. De leeftijdstredes vervallen. De al bestaande werkgelegenheidsgarantie wordt verlengd tot 1 januari 2026. Dat geldt ook voor het lopende sociaal plan. CNV Vakmensen heeft tijdens de onderhandelingen sterk gepleit voor een betere balans tussen werk en privé. De vakbonden gaan tijdens de looptijd van de cao ook met NS in overleg over de hoge werkdruk.

Foto's

Deel dit artikel