Taakstraf geëist in vijf jaar oude oplichtingszaak via Marktplaats

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Een 44-jarige man uit Groningen heeft vijf jaar moeten wachten op de afdoening van zijn rechtszaak. Voor marktplaatsoplichting eiste de officier van justitie een taakstraf van 80 uur tegen de man. De Stadjer noemde de eis stijlloos: ‘Moet ik na zo lang wachten alsnog werken?’ 

De Groninger gaf toe dat hij in de periode 2015 tot 2017 spullen aanbood via de handelssite en geld cashte zonder iets te leveren. Hij deed dit drie keer, zei hij tegen de rechter. De Stadjer had een gokverslaving en dacht zo snel en gemakkelijk geld te verdienen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was de man ook actief in 2018.

Bankrekening

Vijftien mensen die in dat jaar aangifte deden van oplichting waren volgens het Openbaar Ministerie (OM) te koppelen aan deze Stadjer. Het geld verdween op verschillende bankrekeningen van de man en de advertenties kwamen via zijn account. De man zei dat hij deze mensen niet actief heeft benaderd om op te lichten.

Zucht om geld

Dat deed een pokervriend, waar de Stadjer zijn bankrekening aan uitleende. Hij had verder geen gegevens van die pokervriend, want ze zagen elkaar alleen tijdens het gokken. Hij was die vriend een tijd geleden uit het oog verloren. De aanklaagster geloofde de man niet. ‘Zijn zucht om geld prevaleerde boven de belangen van anderen’, zei ze.

Op de plank

Het afgerond politieonderzoek kwam eind 2018 bij het OM binnen. Daarna bleef het op de plank liggen, zei de officier van justitie. Ze woog dit tijdsverloop mee in haar strafeis. Daarnaast vindt ze dat er 3000 euro op de Stadjer moet worden verhaald. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Foto's

Deel dit artikel