OM: ‘vuurwerkbom aan ruit woning Wibenaheerd was wraakactie’

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Voor het veroorzaken van een explosie in een woning aan de Wibenaheerd in Groningen is tegen een 22-jarige man uit Winsum een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist en een taakstraf van 240 uur.  

 De man bekende dat hij met een vriend in mei 2019 een zelfgemaakte vuurwerkbom aan de ruit van de woning in de stadswijk Beijum plakte en aanstak. De bewoner zat in de kamer en hoorde een enorme knal. De glasscherven vlogen hem om de oren. De bom zorgde voor veel ravage in de woning. 

 

Een wraakactie

Door getuigenverklaringen en een filmpje op sociale media kwamen de Winsumer en zijn vriend al snel in beeld. Hij had een appeltje te schillen met de bewoner. De vuurwerkbom was een wraakactie. De mededader werd in november al veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. 

Gefrustreerd

De Winsumer stond ook terecht voor openlijk geweld op het station in zijn woonplaats en een fietsendiefstal. Hij vernielde vorig jaar in mei meerdere reclamezuilen en de ruiten van een liftkooi. Zijn relatie was uit en hij was gefrustreerd, zei de man tegen de rechter. Hij stal de fiets om die te verkopen. Hij had geld nodig om wat eten te kunnen kopen.  

Eén week wel zitten

Vanwege zijn eerdere veroordelingen heeft de Winsumer nu te maken met de wet voor taakstrafverbod. Die wet belet het herhaaldelijk opleggen van een taakstraf.  Als oplossing eiste de aanklager dat van de zes maanden voorwaardelijk één week wel door de verdachte wordt uitgezeten. Daarnaast eiste ze dat de man wordt behandeld. 

Uitspraak is over twee weken.  

Foto's

Deel dit artikel