Waarschuwing en rijontzegging voor veroorzaker zwaar ongeval Pop Dijkemaweg

Deel dit artikel
ADP (Bron)

GRONINGEN (ADP) – De rechtbank van Groningen heeft een 32-jarige man uit Zuidwolde veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf, een taakstraf van 180 uur en drie jaar rijontzegging. Dit, omdat hij op 22 november vorig jaar een ernstig verkeersongeval heeft veroorzaakt op de Pop Dijkemaweg in Groningen, met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

De man reed in die nacht té hard, zonder geldig rijbewijs en zwaar onder invloed van drank en drugs. Door deze combinatie veroorzaakte hij een ernstig ongeluk. De man zelf en zijn twee vrouwelijke medepassagiers (40 en 30 jaar) raakten bij het ongeval gewond, waarvan één vrouw ernstig.

‘Aanmerkelijk onvoorzichtig’
De rechtbank vindt bewezen dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden. Terwijl hij niet mocht rijden stapte hij achter het stuur, met ruim 2.5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Bovendien reed hij tussen de 75 en 85 kilometer per uur op een weg waar slechts 50 kilometer was toegestaan.

Door zijn rijgedrag botste hij met zijn auto, met daarin de twee vrouwelijke inzittenden, tegen een vluchtheuvel. Hij probeerde de auto nog te corrigeren maar dat mislukte; de auto kwam met hoge snelheid tegen een stoep en vervolgens slingerend tegen een boom terecht. De Zuidwolder werd door de klap uit een raam van de auto geslingerd. Onderdelen van de auto raakten door het ongeval een geparkeerde auto en een woning. Het motorblok lag verderop in de straat.

De twee vrouwelijke inzittenden konden wonderwel zelfstandig uit de auto komen. Eén van hen liep door het ongeluk een hersenschudding op. De andere vrouw moest met spoed worden geopereerd aan een darmperforatie. De 32-jarige Zuidwolder lag een dag in coma en had een gebroken sleutelbeen. De rechtbank vindt dat hij een groot risico heeft genomen door onder invloed van alcohol en drugs in de auto te stappen, en dan ook nog zonder rijbewijs. Het rijbewijs van de man was twee maanden voor het ongeluk ook al ingevorderd. Ook vanwege rijden onder invloed en het veroorzaken van een aanrijding.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden tien maanden onvoorwaardelijke celstraf en drie jaar rijontzegging tegen de Zuidwolder geëist, maar de rechtbank week daarvan af. Mede omdat de man inmiddels werk heeft en een eigen huis. Dat zou door een celstraf op het spel komen te staan. Een taakstraf van 180 uur en drie jaar rijontzegging vond de rechtbank passender. Voor de Zuidwolder blijft een half jaar celstraf als forse waarschuwing op de plank liggen. Zijn proeftijd is gesteld op drie jaar.

Foto's

Deel dit artikel