Voorlopig nog voldoende water in gebied Waterschap Hunze en Aa’s  

Deel dit artikel
Melarno Kraan - 112Groningen.nl & Persbericht Hunze en Aa’s

Groningen – De komende dagen wordt het flink heet en de verwachting is dat er weinig regen gaat vallen. Het neerslagtekort in Nederland is groot en loopt steeds verder op.

Ook in het beheergebied van waterschap Hunze en Aa’s neemt het neerslagtekort toe. Zij zien dat het steeds droger wordt. Doordat de temperatuur flink gaat oplopen, zal er meer water verdampen. Daarnaast wordt er door boeren en tuinders water gebruikt voor het beregenen van gewassen.

Het waterschap voer volop water aan vanuit het IJsselmeer. Bij Dorkwerd komt continu ruim 15.000 liter water per seconde in ons gebied. Dit water komt uit het IJsselmeer via Friesland naar Groningen.

Daarnaast komt er nog eens ongeveer 4000 liter per seconde vanuit de Hoogeveense Vaart. Zolang er voldoende water in het IJsselmeer is, kan ons waterschap nog steeds aan de watervraag voldoen.

Waterpeil IJsselmeer daalt
De wateraanvoer via de grote rivieren naar het IJsselmeer is erg laag en de verdamping is hoog. Daardoor daalt het peil in het meer. Ondanks het lage peil kan er nog steeds gebruik gemaakt worden van het IJsselmeerwater. Daarmee wordt het water in ons gebied redelijk tot goed op peil gehouden. De verwachting is dat het peil in het IJsselmeer nog verder zakt. Elke week vindt overleg plaats over het waterpeil in het IJsselmeer en de verdeling van water.

Hydroloog Ronald Leeraar sluit wekelijks aan bij het overleg met andere waterschappen die ook water uit het IJsselmeer halen. “In het overleg wordt gesproken over het waterpeil van het IJsselmeer en de verwachtingen. Mocht het waterpeil de komende tijd te laag zakken dan kunnen we als waterschappen gekort worden op de hoeveelheid water dat we inlaten. Voorlopig hebben wij nog voldoende water.’’ Aldus Ronald Leeraar.

Beregenen
De verwachting is dat de vraag naar water voor beregenen de komende weken afneemt. In de gebieden waar water aangevoerd wordt, leidt beregenen nog niet tot problemen, mits het tijdig gemeld wordt en beregenaars onderling afspraken maken over de verdeling en het moment van beregenen. Vooralsnog gelden er geen beregeningsverboden.

Noodpompen bij gemaal Veendam
Om de Veenkoloniën en Westerwolde van voldoende water te voorzien, wordt water vanuit het Winschoterdiep via het A.G. Wildervanckkanaal richting Zuid-Oost Groningen aangevoerd. Gemaal Veendam draait op vol vermogen om het water richting Stadskanaal te pompen, maar kan door de hogere temperaturen en verdamping niet voldoende water doorvoeren. Willen we het water in de kanalen op peil houden, dan is extra pompcapaciteit nodig. Daarom plaatst Hunze en Aa’s deze week noodpompen bij gemaal Veendam. De situatie bij de andere opvoergemalen worden goed in de gaten gehouden.

 

Foto's

Deel dit artikel