Werkstraffen en voorwaardelijk cel geëist voor Vader(58) en zoon (37) voor hennepteelt- en bezit

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron (samenwerking)

MARUM( ADP) – Een 58-jarige man uit Marum en zijn 37-jarige zoon uit Groningen zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de hoofdverantwoordelijken voor een wietkwekerij in een garage van een woning in een keurige buurt in Marum.

Een veroordeeld No Surrender lid, Adino D., de neef van de oudste verdachte, verleende een tijdje zijn medewerking aan de wietteelt. Dat kwam op zitting naar voren. De teelt zou volgens het OM een vol jaar hebben geduurd, tot december 2019. ‘Waarschijnlijk zelfs jaren langer’, stelde ze.

260.000 euro verdiend
Volgens de officier zijn zowel vader als zoon verantwoordelijk voor de teelt, de verzorging en voor het oogsten van de planten. De vader zou daarmee ruim 260.000 euro hebben verdiend. Dat bedrag moet hij betalen aan de staatskas.

Behalve betalen aan de staat moet aan de vader een taakstraf van 150 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd worden. Voor de zoon eiste de officier 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

‘Keurige buurt’
De hennepteelt vond plaats in de garage van de twee onder één kap-woning van de vader aan de Larikslaan in Marum, volgens de officier bekendstaand als een ‘keurige buurt’. Na meerdere anonieme meldingen over een een ‘zoemend’ geluid en een zeer sterke hennepgeur rondom de woning, werden meerdere stroom-metingen gedaan.

Extreem hoog stroomverbruik
Volgens de stroomleverancier bleek achteraf dat het stroomverbruik vanaf 2012 al extreem hoog was voor een vier persoons huishouden. Bij een inval in de woning werden 145 hennepplanten aangetroffen en een ruime kilo gedroogde henneptoppen, klaar voor de verkoop. De stroom bleek buiten de meter om getapt. De stroomleverancier wil daarvoor van de vader ruim 9.000 euro terugzien.

Meerdere getuigen verklaarden dat de hennepteelt ‘mogelijk al jaren gaande was, al vanaf 2012 of zelfs eerder. Maar dat valt volgens de officier van justitie niet hard te bewijzen.

‘Wat groeien ze!’
De vader en zoon ontkennen hun betrokkenheid. Toch is er volgens de officier voldoende bewijs tegen de mannen. Dat blijkt uit chatgesprekken tussen beide verdachten. Daaruit zouden teksten als ‘wat groeien ze al’, wat zit er veel aan’, ‘denk je om de verwarming’ en ‘ik kom morgen na mijn werk meteen snoeien’, naar voren zijn gekomen.

Adino D.
De vader had zijn garage verhuurd aan zijn neef, Adino D., verklaarde hij eerder. Hij had niet aan D. gevraagd waarvoor hij de garage wilde huren. Maar D. verklaarde daarover tijdens een eerder verhoor dat hij in 2018 slechts om advies en ondersteuning voor de wietteelt was gevraagd.

Familie
Vervolgens raakte de neef na een tijd gebrouilleerd met de familie, die vervolgens zelf verder ging met de teelt. Volgens D. zou niet alleen de vader, de zoon maar ook de dochter en de moeder van het gezin meehelpen met de hennepteelt.

Energie slurpende jacuzzi
Beide verdachten verschenen vandaag niet op zitting, maar hun raadslieden wel. De raadsman van de vader vroeg aan de rechtbank het te betalen bedrag aan de staat naar beneden te draaien tot een maximum van 50.000 euro.

Ook de factuur van de stroomleverancier vond hij veel te gortig. ‘Bovendien had de familie in die tijd een energie-slurpende jacuzzi, dat verklaart veel.’ Hij stelde dat een taakstraf van 60 uur ruim voldoende was. De raadsvrouw van de zoon pleitte voor vrijspraak voor haar cliënt.

No Surrender
Neef D. is een oud-lid van motorclub No Surrender. Hij werd in november vorig jaar door het Gerechtshof in Leeuwarden tot bijna zes jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in een ernstige gijzelings- en mishandelingszaak.

‘Bad standings’
D. had een grote rol bij twee ‘Bad Standings’, waarbij clubleden met geweld uit No Surrender worden gezet. Hij behoorde tot een groepje van vijf personen die tot celstraffen van vier tot bijna zes jaar werden veroordeeld.

Vingers knippen
Het groepje lokte een motorclublid in november 2016 ’s avonds naar de woning van een vrouw in Eelde. Hij werd daar mishandeld en gedreigd met het afknippen van zijn vingers en het wegbranden van tattoos met een hete strijkbout.

Halfnaakt 
Vervolgens werd hij ontvoerd en gedwongen om 5000 euro af te geven. De man werd half naakt gedropt in een bos bij Glimmen. Een tweede slachtoffer werd in dezelfde periode gedwongen vierduizend euro af te staan.

Neef D. werd eerder voor zijn rol in de Marumer wietteeltzaak door de politierechter veroordeeld tot het betalen van 2500 euro aan de staatskas.

Uitspraak in deze zaak is over twee weken.

Foto's

Deel dit artikel