Waarschuwing voor legionella: kranen even goed doorspoelen na je vakantie

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Techniek Nederland raadt hen daarom aan, alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Daarom komt de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uit. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, komen daardoor na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor. Daarom heeft de installateursvereniging een aantal tips op een rij gezet om besmetting te voorkomen. De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. Aldus Oogtv.nl.

Techniek Nederland raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst de douche vier à vijf minuten rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Dit is te voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.

Aandacht voor legionella is niet alleen thuis belangrijk. Je kunt het ook oplopen op je vakantiebestemming, in een appartement of vakantiehuisje dat langere tijd niet bezet is geweest. Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Ook een bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) moet regelmatig gereinigd en ontsmet worden, volgens de gebruiksaanwijzing.

Foto's

Deel dit artikel