Ruim twee jaar cel voor jonge internetoplichter(23) uit Groningen

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Voor Marktplaatsoplichting op grote schaal, witwassen en computervredebreuk is een 23-jarige man uit Groningen veroordeeld tot een celstraf van 27 maanden. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).  

De zaak kwam aan het licht door meerdere aangiftes van oplichting in heel Nederland. De slachtoffers waren in de periode van 2016 tot 2018 opgelicht nadat zij reageerden op advertenties over verkoop van fotocamera’s, Apple airpods en andere luxeartikelen. Na betaling werd er niets geleverd.

De politie zag dat er meerdere bankrekeningnummers werden gebruikt die stonden geregistreerd bij een opvangcentrum aan het Damsterdiep in Groningen. De Stadjer gebruikte in het begin zijn eigen bankrekeningnummer, maar ronselde anderen om bankgegevens af te staan. Daarbij maakte de man dankbaar gebruik van jongeren die door hun kwetsbaarheid niet weerbaar waren.

De Stadjer werd op 23 juli 2019 aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin. Hij zat verstopt in een kast achter een cilinder lachgas en onder wat kleding. De man ontkende, maar op zijn laptop stonden 31.000 marktplaatsaccounts met inloggegevens. Ook stond daarop technische hulpmiddelen om valse websites van banken na te kunnen bouwen. De rechter tilde er zwaar aan dat de man op zo’n grote schaal mensen oplichtte. Hij bekommerde zich niet over zijn slachtoffers. Hij stopte niet toen hij werd aangehouden. Hij zit momenteel opnieuw in voorarrest voor nieuwe oplichtingsfeiten. Met het oog op deze nieuwe feiten, wordt de man psychologisch onderzocht.

Tien medeverdachten die een rol speelden in deze zaak door hun bankgegevens af te staan, te pinnen of witwassen werden veroordeeld tot een celstraf tot tien maanden of een taakstraf tot 200 uur.

 

Foto's

Deel dit artikel